Вводити антитоксин необхідно абсолютно кожному хворому незалежно від тяжкості захворювання / фото pixabay.com

Радник міністра охорони здоров'я Ольга Голубовська заявляє, що в Україні недостатньо сироватки проти дифтерії для лікування всіх хворих.

Як передає кореспондент УНІАН, про це колишній головний інфекціоніст України сказала на прес-конференції в Києві.

За її словами, на даний момент кількість зафіксованих випадків дифтерії приблизно така сама, як реєструється щорічно. Вона зазначила, що показники зросли через спалах дифтерії в Ужгороді, носіями якої стали студенти, які прибули з Індії.

«На сьогодні проблема не з самим захворюванням, а в тому, що у нас немає готовності відповідати адекватно на будь-які спалахи інфекційних хвороб... Доки буде така розбалансована система, а суспільство перебуватиме в стані соціальної кризи, як зараз, то природно, що ми постійно матимемо спалахи інфекційних хвороб», - вважає Голубовська.

Радник міністра додала, що на даний момент в Україні немає жодного нормативного документа, який би регулював стандарти надання медичної допомоги хворим на дифтерію.

За її словами, протидифтерійного імуноглобуліну, який поставляється в Україну періодично і якого станом на 24 жовтня було близько 140 флаконів на всю країну, абсолютно недостатньо на майже 20 хворих на дифтерію.

Читайте такожСпалах дифтерії в Україні: що це за хвороба, як передається, симптоми (фото, відео)

«Бо на одного дорослого пацієнта необхідно приблизно 50 доз, тобто, по суті справи, це на кількох хворих. Звичайно, доводиться зменшувати кількість введеного антитоксину... Наприклад, під час кору не було засобів специфічної терапії, і там найголовніше було - часовий чинник: вчасно звертатися за допомогою, то тут, якщо навіть пацієнт надійде і у нас немає засобів специфічної терапії, а основний фактор патогенності цієї палички - це токсин, який викликає характерні зміни в ротоглотці і важке ураження внутрішніх органів, то природно, нейтралізація цього токсину є основним лікуванням цього захворювання, і звичайно, доступ у нас обмежений, якщо м'яко сказати», - наголосила радник міністра.

За її словами, вводити антитоксин необхідно абсолютно кожному хворому незалежно від тяжкості захворювання.

Голубовська наголосила, що в медичному співтоваристві це питання обговорюється вже багато років. Вона вважає, що ця тема виходить за рамки компетенції МОЗ, і до її обговорення потрібно залучати представників Ради національної безпеки і оборони, а також інших структур, щоб вирішити питання, де Україна зможе брати сироватки, якщо почнеться епідемія дифтерії.

За словами голови Національної медичної палати Сергія Кравченка, у вільному доступі імунобіологічних препаратів немає, тому їх буде дуже складно знайти.

«Я оцінюю національну політику в сфері охорони здоров'я і безпосередньо в сфері медико-біологічного захисту та імунобіологічного захисту населення як катастрофічну... У нас має бути незнижуваний національний резерв імунно-біологічних препаратів, яких, по суті, немає», - заявив Кравченко.

Колишній керівник Головної санітарно-епідеміологічної служби України Святослав Протас наголосив, що вберегтися від дифтерії допоможе профілактика, однак, за його даними, вакциною DTP (від коклюшу, правця і дифтерії) щеплено близько 60% українців.

Як заявив співробітник Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В.Громашевського НАМН Ігор Маричев, в Україні відсутня система імунопрофілактики населення, а остання програма імунопрофілактики проводилась у 2009 році.

Він також зазначив, що лише чотириразова вакцинація дітей забезпечує захист від дифтерії на термін від 4 до 8 років. Однак для дорослої людини, у якої не відомий прищеплювальний анамнез, одна доза вакцини не принесе належного ефекту. За словами епідеміолога, щоб забезпечити досить ефективний захист, дорослому необхідно пройти курс триразової вакцинації: зробити два щеплення з різницею в місяць, а через шість місяців - третє.

Маричев додав, що щеплення не гарантує, що людина не захворіє, але гарантує, що захворювання пройде без ускладнень.

«Достатній рівень захисту від дифтерії може підтримуватись лише за умови, якщо раз на 10 років після 25-річного віку людина робитиме щеплення», - сказав він.

Епідеміолог заявив, що очікувати епідблагополуччя найближчим часом на території України не варто.

Голубовська також додала, що сьогодні в Міністерстві охорони здоров'я відбудеться нарада експертів з приводу спалахів дифтерії в країні.