Ілюстрація REUTERS

Міністерством юстиції зареєстровано наказ Міністерства охорони здоров'я з оновленим переліком медичних протипоказань та застережень до Календаря профілактичних щеплень.

Як повідомили у прес-службі МОЗ, це дасть змогу гармонізувати українське законодавство з порадами Національної технічної групи експертів з питань імунізації, що базуються на рекомендаціях ВООЗ.

У МОЗ зауважують, що до затвердженого переліку не додавали нових протипоказань. «Покращення опису процедури щеплення допоможе лікарю точно визначати абсолютні протипоказання та свої дії у конкретних ситуаціях», - наголошують у відомстві.

Відео дня

Читайте такожПрем'єр доручив головам ОДА перевірити, як зберігаються вакцини у їхніх областях

Як зазначається, тепер протипоказання для людей із можливою алергічною реакцією на компоненти вакцини класифіковані відповідно до можливих алергенів: яєчного білка, дріжджів, желатину, лактози та латексу.

«Протипоказання для людей із первинним імунодефіцитом були розділені за типами імунодефіциту. Окремо виділили рекомендації для вакцинування людей, які живуть поруч з людиною, яка має важку імуносупресію, імунодефіцит. До прикладу, люди з імунодефіцитом повинні уникати підгузків малюка, якого вакцинували ротавірусною вакциною протягом 4 тижнів. Для людей із ВІЛ-інфекцією описали застереження для кожної вакцини», - пояснили в МОЗ.

Також рекомендується щеплюватись вагітним або жінкам, які планують вагітність, від грипу протягом сезону грипу. Немовлята, які контактують з вагітними, можуть бути щеплені ротавірусною вакциною так само, як і інші малюки, котрі не мають таких контактів.

Окремо описане питання вакцинації у період лактації. Щеплення жінкам, які годують немовля, інактивованими вакцинами або вакцинами, що містять живий вірус, не впливає на безпеку жінки чи дитини, яка перебуває на грудному вигодовуванні.