REUTERS

Літак для евакуації громадян України з китайського Уханя, де зафіксовано спалах коронавірусу COVID-19, вилетить у вівторок, 18 лютого, і повернеться в Україну в четвер, 20 лютого.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Літак вилітає за українцями у вівторок. Його прибуття ми очікуємо у четвер. Сьогодні на оперативному штабі уряду затверджено алгоритм прийому, супроводу та поселення українців в обсерваторії, а також відпрацьовано утримання евакуйованих осіб впродовж щонайменше 14 діб в ізоляції, без контакту із зовнішнім оточенням”, - сказав Ляшко.

Відео дня

За його словами, рейс будуть супроводжувати медики медицини катастроф Міністерства охорони здоров’я. Вони стежитимуть за станом здоров’я екіпажу і пасажирів на борту та спостерігатимуть за евакуйованими і членами екіпажу в Україні в обсерваторії. Якщо хтось з евакуйованих захворіє вже під час карантину, його буде негайно госпіталізовано до інфекційного стаціонару, зауважив Ляшко.

Читайте такожУ селі на Львівщині почалися протести через чутки про відкриття там карантину для українців з Китаю (відео)

Крім того, він наголосив, що евакуюються лише здорові на момент відльоту люди, а пасажирів із симптомами ГРВІ на борт не допустять. Перед вильотом усіх оглянуть китайські медики, а на борту - українська медична команда.

У самому літаку, повідомив Ляшко, будуть створені спеціальні зони для того, щоб ізолювати людей, які можуть захворіти під час перельоту, а в захворілих буде навіть окрема туалетна кімната.

Крім того, за 30 хвилин до посадки з літака буде передана інформація про стан здоров’я пасажирів та екіпажу, а після посадки всіх людей з літака відразу повезуть в обсерваторію.

Як сказав Ляшко, вже визначено місце перебування евакуйованих і ще одне, резервне місце. 

Читайте такожКоронавірус та інші смертельні захворювання. Чи готова Україна долати епідемії

Проте заступник міністра відмовився говорити, де саме перебуватимуть евакуйовані.

Коментуючи кількість евакуйованих, Ляшко зауважив, що планується виліт з Уханя 49 українців і близько 25 іноземців, яких взяти на борт попросили уряди іноземних держав через українське Міністерство закордонних справ.

За словами Ляшка, карантин триватиме щонайменше 14 днів, проте якщо хтось із цієї групи захворіє, термін карантину буде продовжено на 14 днів з дня виявлення хвороби.

Як повідомляв УНІАН, у п’ятницю, 21 лютого, Верховна Рада планує заслухати міністра охорони здоров’я Зоряну Скалецьку щодо ситуації з коронавірусом.