У МОЗ нагадали про небезпеку грипу / фото УНІАН

За кордоном коронавірус загалом підтверджено у п'ятьох українців: чотири випадки у Японії та один - в Італії. Водночас для України зараз більш небезпечна інша хвороба - грип, передусім - через низький відсоток щеплень та самолікування.

Про це в ефірі програми "Право на владу" повідомив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. За його словами, цього сезону від грипу в Україні померли до півсотні людей.

"В країні зараз сезон підвищеної захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції. Щотижня хворіє близько 200-240 тисяч людей, яким надається медична допомога. Навіть є летальні випадки. Є проблема - навіть за наявності вакцини від грипу ми не вакцинуємося. 1,5-2% населення вакцинується від грипу. А грип і коронавірус, як грипоподібне захворювання, в першу чергу досить невибагливе, досить жорстке до певних груп ризику у людей, у яких є, наприклад, медичні проблеми, з хронічними захворюваннями, із захворюваннями імунної системи, і пізнє звернення до лікаря під час грипу або грипоподібного захворювання може призводити до того, що лікарі не в змозі будуть надати якісну та ефективну медичну допомогу", - сказав Ляшко.

Відео дня

Читайте такожУ чотирьох мешканців Чернівецької області не підтвердилися підозри на коронавірус

Він зазначив, що поки увага прикута до коронавірусу, в Україні тільки від свинячого грипу померли 10 людей. "Для України грип сьогодні на першому місці з небезпеки, оскільки грип є, грип циркулює і цьому епідсезоні в нас померли 43 особи від грипу. Тому від грипу ми повинні захищатися такими ж методами, як і від коронавірусної інфекції. У першу чергу, від грипу є ефективний захист профілактики як вакцинація. І пандемічний штам грипу, так званого свинячого, він входить до складу зони вакцин і люди повинні робити щеплення, оскільки це ефективний захист від грипу, який циркулює на території нашої держави", - зазначив головний санлікар.

Раніше у МОЗ повідомили, що Україна не закуповує тест-системи на коронавірус у Росії.