У МОЗ готують наказ щодо перевірки на наявність коронавірусу всіх осіб, нещодавно померлих від пневмонії / фото ua.depositphotos.com

У Міністерстві охорони здоров'я готують наказ щодо перевірки на наявність коронавірусу всіх людей, нещодавно померлих від пневмонії.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За його словами, наразі в МОЗ працює робоча група, яка вкотре переглядає стандарт надання медичної допомоги: алгоритми тестування, підходи до лікування та надання медичної допомоги, а також правил для паталогоанатомів, які проводять розтини, в тому числі померлих від пневмоній.

Відео дня

Читайте такожУ Рівному дві людини померли від пневмонії (відео)

“Я дав завдання підготувати наказ Міністерства охорони здоров'я для того, щоб у всіх випадках, коли померлі мали діагноз «пневмонія», були забрані зразки матеріалу для проведення дослідження на наявність коронавірусної хвороби. Ми будемо відслідковувати всі випадки пневмоній для того, щоб не пропустити щось та мати реальну картину нашої системи охорони здоров'я… та розуміти, як вона спрацювала під час початку розвитку хвороби, в тому числі коронавірусної", - наголосив заступник міністра.

Ляшко також додав, що у МОЗ розглядають питання створення додаткових мобільних груп, якими будуть підкріплені сімейні лікарі, які першими надають медичну допомогу та зустрічаються з інфікованими коронавірусом.

"Спочатку це відбувається у телефонному режимі, потім це "вихід на дім" для того, щоб діагностувати, проводити швидкі тести..., а після цього приймати певні клінічні рішення щодо подальшої тактики ведення хворого. І в разі необхідності, хворого будуть доставляти до стаціонару для госпіталізації і надання медичної допомоги, в тому числі і у відділенні інтенсивної терапії", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 11 березня Кабінет міністрів через поширення коронавірусу ухвалив рішення запровадити в Україні карантин з 12 березня по 3 квітня.

Станом на ранок 23 березня в України зафіксовано 73 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 3 летальні, 1 пацієнт одужав та вже виписаний з лікарні. Випадки інфікування коронавірусом виявлено у таких областях: Дніпропетровській - 2, Донецькій - 1, Житомирській - 2 (1 летальний), Івано-Франківській - 5 (1 летальний), Київській - 5, Львівській області - 2, Тернопільській - 1, Чернівецькій - 25 (1 летальний), Черкаській - 1, а також у Києві - 29.