Як адаптуватися до життя на карантині / ТСН

Спецпроект ТСН «Карантин» продовжує розповідати українцям, як пережити епідемію коронавірусу та адаптуватися до життя на карантині.

Як правильно скласти рюкзак для самоізоляції та як психологічно перенести карантин вдома, журналістці ТСН розповіли експерти з виживання, лікарі й психологи. 

Читайте такожВ Україні зросла кількість жертв та інфікованих коронавірусом COVID-19

Відео дня

Що взяти із собою у рюкзак для самоізоляції: їжа

Для однієї дорослої людини на 14 днів самоізоляції необхідний такий набір продуктів:

  • крупи - 5 кг;
  • овочі - 5 кг;
  • фрукти - 5 кг;
  • горіхи - 1 кг;
  • шоколад - до 4 плиток;
  • рибні / м'ясні консерви - по 5 банок (крім свинини).

"На дорослу людину потрібно 80-100 грамів каші на один прийом їжі, це 300 грамів на людину на день. Звичайно, на 14 днів, це 4-5 кілограмів крупи. Обов'язково, щоб це була різноманітність. Тобто, кілограм гречки, кілограм рису, кілограм ще чогось", - дає пораду експерт Олександр.

Крім круп, він радить запастися як мінімум п'ятьма кілограмами овочів, щоб отримувати вітаміни. Брати їх варто з розрахунку 300 грамів на день. Також можна взяти трохи горіхів - це хороший перекус і потрібні організму жири Омега-3.

Інші потрібні жири слід шукати в рибних і м'ясних консервах, краще брати яловичину або кролика, свинина занадто жирна для нерухомого способу життя. 

Які ліки обов'язково повинні бути в аптечці:

  1. Протиалергічні препарати
  2. Жарознижувальні
  3. Від нежитю та болю в горлі
  4. Спреї від опіків
  5. Для першої допомоги при травмуванні: бинти та антисептики

Терапевт Ганна радить на час карантину прибрати з аптечки два препарати: противірусні, тому що вони не діють, й аспірин.

ТСН

"Ви повинні пам'ятати, що аспірин при температурі викликає синдром Рея, особливо це стосується гострих вірусних інфекцій. Це печінкова енцефалопатія. На жаль, вона часто буває летальною. Тому висока температура - це протипоказання для прийому аспірину", - радить терапевт.

А ось психолог Олександра радить під час карантину відволікати себе книжками, фільмами, музичними інструментами й навіть домашніми улюбленцями. А ще варто придбати ручку і блокнот, які допоможуть в моменти відчаю.

ТСН

Читайте також: