Проводяться обходи в селі й опитуються медпрацівники, які там спілкувалися / УНІАН

На Сумщині вже встановлено 50 осіб, які контактували з померлою 76-річною мешканкою Конотопського району, в якої два експрес-тести підтвердили наявність коронавірусної інфекції СOVID-19.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу в Сумській облдержадміністрації повідомив директор державної установи «Сумський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров'я України» Володимир Збаразький.

Читайте такожУ Чернівецькій області зафіксували п’ять нових випадків коронавірусу: серед інфікованих двоє дітей

Відео дня

За його інформацією, лабораторія центру почала працювати 25 березня після надходження до установи відповідних тестів (методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), які достовірно підтверджують інфікування СOVID-19 - УНІАН).

Збаразький розповів, що в Конотопському районі захворіла літня жінка, яка два дні перебувала вдома і лікувалася самостійно. Після того, як її стан погіршився, її госпіталізували до центральної районної лікарні. Після того, як два експрес-тести на наявність в організмі коронавірусної інфекції дали позитивний результат, у неї відібрали біоматеріали, які направили до лабораторного центру. Директор центру підкреслив, що після смерті пацієнтки встановили вже 50 людей, які контактували з нею.

«На жаль, через дві години, коли машина перебувала ще в дорозі з Конотопа, ця жінка померла. Зараз епідеміологи шукають її контактних осіб. Проводяться обходи в селі й опитуються медпрацівники, які там спілкувалися. Контактних, скажу, дуже багато. Зараз нам передали матеріали на обстеження на 50 осіб», - зазначив чиновник.

За його словами, лабораторія центру вже запустила перші 6 тестів із Конотопа, хоча лабораторно наявність у померлої СOVID-19 офіційно не підтверджено.

«Ми повторно почали зараз дослідження матеріалів від цієї хворої, яке дасть нам 100-процентну інформацію, чи хворіла вона на коронавірус. Залежно від результату проводитимуться інші заходи, або їх можна буде зупинити... Орієнтовно результат по Конотопу буде о 19.00», - сказав Збаразький.

Він також розповів, що дослідження біоматеріалів триває 6-8 годин.

«Відучора лабораторія перейшла на цілодобовий режим. Одночасно ми можемо досліджувати шість зразків. Тобто за стуки можемо досліджувати 24 зразки», - уточнив чиновник.

Своєю чергою начальник управління охорони здоров'я Сумської ОДА Дмитро Кравцов розповів, що на сьогодні в області підозра на коронавірус зафіксована у трьох людей. Двох хворих протягом минулої доби доставили до медустанов. Одна з них - сумчанка, яку направили до обласної інфекційної клінічної лікарні імені Зіновія Красовицького.

«Учора в обласному лабораторному центрі методом ПЛР захворювання у жінки підтверджено. Під підозрою перебуває пацієнт в Охтирській ЦРЛ, він нещодавно повернувся з Польщі. Ще 11 людей перебувають на самоізоляції: 10 - в Сумах, один - в Охтирці, їхній стан стабільний», - зазначив Кравцов.

Як повідомляв УНІАН, 76-річна жителька села Козацьке, яка вчора померла в реанімації Конотопської ЦРЛ з підозрою на коронавірус, була місцевою знахаркою і приймала людей. Ще вона контактувала з співробітницею пошти, яка заносила пенсію. Уже відомо, що в село, де жила жінка, приїхали заробітчани з Польщі - від них, швидше за все, вона і могла заразитися коронавірусом.