Ілюстрація REUTERS

COVID-19 і віруси грипу мають подібну клінічну картину захворювання. Тобто вони обидва викликають респіраторне захворювання, яке представляє собою широкий спектр захворювань від безсимптомного або легкого до важкого захворювання і смерті.

Водночас обидва віруси передаються при контакті, краплях і фомітах. В результаті ті ж заходи громадської охорони здоров'я, як гігієна рук і дотримання дихального етикету (кашель в лікоть або в одноразову серветку), є важливими діями, які все можуть попередити інфекцію.

Скільки часу минає після інфекції, перш ніж у зараженої людини з'являються перші симптоми хвороби?

Відео дня

Китайські науковці дійшли висновку, що близько чверті всіх інфекцій відбувається від людей, які перебувають в інкубаційному періоді хвороби.

З моменту появи перших симптомів хворий є заразним протягом 7-12 днів. Якщо хвороба протікає тяжко, цей період становить понад два тижні. Вірус переноситься повітряно-крапельним шляхом. Перенесення через екскременти науковці зараз вважають малоймовірним.

Читайте такожУ Луцьку четверо медиків інфікувалися Covid-19

Швидкість передачі є важливою відмінністю між двома вірусами.

Грип має короткий середній інкубаційний період (час від зараження до появи симптомів) і короткий послідовний інтервал (час між послідовними випадками), ніж у вірусу COVID-19.

Послідовний інтервал для вірусу COVID-19 оцінюється в 5-6 днів, в той час як для вірусу грипу послідовний інтервал становить 3 дні. Це означає, що грип може поширюватися швидше, ніж COVID19.

Крім того, передача в перші 3-5 днів хвороби або потенційно предсимптомна передача - передача вірусу до появи симптомів - є основною причиною передачі грипу. Хоча МОЗ має дані про поширення вірусу SARS-CoV-2 за 24-48 годин до появи симптомів, але це не є основною причиною передачі.

Репродуктивне число осіб, яких може інфікувати одна інфікована коронавірусом людина, становить від 2 до 2,5, що вище, ніж для грипу.

Проте, оцінки як SARS-CoV-2, так і вірусів грипу дуже контекстні й специфічні для часу, що ускладнює прямі порівняння.