Ілюстрація / REUTERS

30 березня у перинатальному центрі Івано-Франківська померли одразу дві жінки, тести яких вже після смерті показали інфікування коронавірусом.

Про це повідомив директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Володимир Чемний, пише hromadske.

Раніше повідомлялося про 37-річну породіллю, яка померла після народження дитини.

Відео дня

Друга померла - 60-річна жінка, в якої була гінекологічна патологія. В обох жінок експрес-тести коронавірус не показали, їх підтвердили вже ПЛР-тести.

"Враховуючи, що вони були в одному відділенні, взяли мазок і в тої, і в тої жінки. І так вийшло, що вони обидві померли в один день. Хоче спочатку як і в першої, так і в другої взяли експрес-тести, і в обох були негативні", - сказав Чемний.

Попри те, що обидві жінки були в лікарні тривалий час (37-річна з 10 березня, 60-річна - з 3-го), представник ОДА сумнівається в інфікуванні їх від лікарів або інших пацієнтів.

"Значить або родичі приносили там харчі й, скоріше за все, були носіями, або… Говорити про те, що жінка заразилася в лікарні, чи одна, чи друга, говорити важко, тому що до того часу, хто б що не казав, в нас інформації про підозру на коронавірусну інфекцію серед пацієнтів і персоналу не було зовсім. Вже після того, як ці жінки померли, а виявилося, що в них коронавірус, ми почали перевіряти весь персонал", - сказав він.

Читайте такожКоронавірус в Україні: зареєстровано вже 794 випадки інфікування

У підсумку перевірка виявила коронавірус у чотирьох працівників лікарні.

"Сьогодні (1 квітня - ред.) я дав доручення керівнику перинатального центру, щоби він провів в усіх контактних не експрес-тести, а біомазки на ПЛР-діагностику. Усіх лікарів, медсестер, хто там був, де, як. Всіх, хто контактував з цими померлими жінками", - наголосив Чемний.

Він також додав, що обидві померлі жінки мали важкі супутні патології, в них було ожиріння, гіпертонічна хвороба, а у 60-річної жінки також був цукровий діабет.

Як повідомляв УНІАН, 30 березня в Івано-Франківську у перинатальному центрі померла породілля, яка повернулася з Польщі. Вона надійшла на планове лікування з хронічною артеріальною гіпертензією, однак без ознак ГРВІ, на початку березня, але приховувала від лікарів, що була за кордоном.

10 березня її госпіталізували в реанімацію через підвищення тиску.

29 березня у жінки підвищилась температура і лише тоді вона повідомила лікарям, що приїхала з Польщі. Того ж дня у породіллі почалися пологи, народилася дівчинка вагою 2,5 кг. Дитина не має ознак захворювань.

Жінка після пологів була переведена на апарат штучної вентиляції легень і померла.

Читайте також: