Ілюстрація / REUTERS

Після відеозвернення одеських лікарів, які скаржилися на неготовність свого закладу до приймання першої хвилі інфікованим новим коронавірусом COVID-19, до лікарні навідалися члени обласного антикризового штабу.

Чиновники одразу ж заявили - визначали лікарню опорною за інформацією її очільника, і саме він відповідатиме за неправдивість своїх слів, йдеться в сюжеті ТСН.

"У нас для вас є досить сумна гнітюча інформація, але ми більше не можемо про неї мовчати", - ідеться у відеозверненні лікарів.

Вони говорять про це першими серед українських медиків. Що лікарня, яку визначили опорною у боротьбі з коронавірусом, - неготова. Немає засобів захисту, не вистачає обладнання і навіть персоналу. Адже за останній місяць із закладу почали масово звільнятися лікарі, медсестри та санітарки. Про це говорять вже колеги тих, хто записав відеозвернення.

Читайте такожКоронавірус в Україні: зареєстровано вже 794 випадки інфікування

"Нас кинули просто під танки. Всього заявленого в лікарні немає - ні апаратів, нічим лікувати, ні спецодягу. Люди йдуть за свій рахунок або звільняються, бо бояться, тому що незахищені".

Директор лікарні ініціативою підлеглих обурений. Запевняє, вони не компетентні і 90% їхнього звернення - неправда. Але далі - повторює практично те саме, що й лікарі.

"У нас немає медикаментів, у нас мало витратних матеріалів і апаратів. Ми не готові до інфекційного профілю. Ми можемо прийняти 100-120 осіб. У разі масового напливу, коли ми покладемо в коридори людей, буде 150. Більше ми не витягнемо ні ліжковим фондом, ні медичним персоналом", - сказав генеральний директор Одеського обласного клінічно-медичного центру Вадим Шухтін.

Обласні чиновники твердять, що обрали лікарню опорною за звітом головного лікаря про її стан. Голова облдержадміністрації у Facebook відписав: керівник закладу несе юридичну відповідальність за достовірність поданих даних. Натомість у медзакладі наголошують - відколи надавали цифри, ситуація змінилася.

"Після того, як оголосили лікарні, які будуть займатися коронавірусом, багато звільнилися. І після вчорашнього інтерв'ю я не знаю, скільки буде сьогодні", - каже Вадим Шухтін.

"НСЗУ вам надає дані лютневі. Ми з вами живемо 1 квітня в умовах карантину. Тому відомості значно різняться. Не було у них зв'язку з епідеміологами, які б їм пояснили, що 300 соматичних ліжок ніяк не можуть прийняти 300 інфекційних хворих", - говорить медична директорка Одеського обласного клінічного центру Алла Сверчкова.

Волонтери, які намагаються забезпечити лікарню всім - від масок до кисневих цистерн, кажуть, що це не єдиний заклад, який готовий до боротьби з коронавірусом лише у чиновницьких звітах.

Читайте такожНа Хмельниччині двоє лікарів заразилися коронавірусом

"Засоби захисту, апаратуру, витратні матеріали, медикаменти, все просять у лікарнях, майже нічого немає зараз. Ні в кого, в жодної лікарні. Потрібно не соромитися про це говорити. Зараз не той час, коли потрібно створювати картинку", - говорить керівниця волонтерської організації "Корпорація монстрів" Катерина Ножевникова.

Після розголосу обласна влада терміново перевірила лікарню і скликала екстрений брифінг, де проблему визнала і обіцяла допомогти.

"Ми формуємо пакет засобів індивідуального захисту, який буде направлений в усі лікарні на всі мобільні бригади області, зокрема на лікарню водників (обласний клінічно-медичний центр). Можливо, буде апаратура, яку ми також розподілимо на лікарні першої хвилі", - сказав голова Одеської облдержадміністрації Максим Куций.

Проте волонтери кажуть, закрити усі потреби зараз просто неможливо. І справа навіть не у грошах. Дефіцит захисного спорядження, апаратів штучної вентиляції легень та препаратів нині в усьому світі.

Як повідомляв УНІАН, раніше МОЗ визначив 240 медичних закладів на всій території України для госпіталізації пацієнтів з COVID-19, стан яких погіршується.

Читайте також: