Ілюстрація / REUTERS

Директор Бориспільського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Євген Черенок в інтерв'ю УНІАН розповів, на які труднощі він натрапив, намагаючись госпіталізувати хворого на коронавірус 30-річного киянина.

Раніше УНІАН повідомляв про цей випадок, як через відмову  приймати інфікованого Covid-19 в декількох лікарнях, його у підсумку відвезли додому.

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 2 квітня (онлайн)За словами Євгена Черенка, відмови там пояснювали київською пропискою у хворого і відсутністю засобів захисту для медиків.

Відео дня

«Ми 45 хвилин узгоджували питання з бориспільською «швидкою». Нам говорили, що без направлення вони не поїдуть, а де його взяти, якщо лікар вже пішов додому? Вимагали висновок лабораторії, а отримати його не так просто, як здається. Але, найцікавіше, бригада зізналася, що у них немає засобів індивідуального захисту. Нам сказали: «Ось, якщо ви одягнете наших працівників – приїдемо, не одягнете – не приїдемо». Не знаю, що там в «швидких» столиці, але бориспільські – «голі», – констатував Євген Черенок.

Він зазначив, що у чиновників улюблена гра – «футбол», переправляти туди, де ніхто нічого не вирішує.

«Ми сім кіл пекла пройшли за той вечір. Диспетчер «103» в один з дзвінків рекомендувала вести нашого хлопця в Олександрівську лікарню в Київ. Вона розповідала: «Наші «швидкі» туди не їздять. Викликайте приватну». До чого тут приватна «швидка» до госпіталізації хворого COVID? Нарешті, о 18:05 бригада ЕМП повезла пацієнта в Київ. Але о 19:48 нам стало відомо, що черговий лікар інфекційного відділення КМКЛ №9 відмовив у госпіталізації», – додав директор Бориспільського міського центру первинної медико-санітарної допомоги.

У підсумку хлопця повернули додому на самоізоляцію.

На думку Євгена Черенка, щоб подібні випадки не повторювалися, необхідно виробити чіткий алгоритм дій: «Треба сказати, що прописка не має значення під час коронавірусу. Зараз всі кричать, що проблема у відсутності місць для госпіталізації. Проблема інша – логістика на нулі. Мова йде про один випадок, а якщо їх буде десять? А якщо у когось прописка в Луганську? Його туди везти? Або куди? Але ця проблема вирішувана. За день можна розробити алгоритми та затвердити їх».

Як повідомляв УНІАН, станом на 2 квітня в Україні зафіксовано 804 випадків захворювання на коронавірусну інфекцію.

Читайте також: