Міністерство охорони здоров'я затвердило протокол лікування коронавірусу. Деякі рекомендовані до застосування препарати можуть викликати побічну дію. 

Про це в ефірі ТСН розповіла головна лікарка столичної Олександрівської лікарні Людмила Антоненко.

За її словами, разом з лікарями-інфекціоністамии обговорили протокол, який виписаний з урахуванням світового досвіду. Медичка запевняє, що є питання до призначення деяких препаратів, які мають велику побічну дію.

"Всі препарати мають перехресну дію і треба виважено призначати їх. Особливо у групи пацієнтів, які мають хронічні захворювання. Це серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба", - каже інфекціоністка. 

Лікарка каже, що для лікування інфікованих коронавірусом також застосовують препарати для лікування ВІЛ-інфікованих.

Читайте такожВ Одесі медики розробили регіональний протокол лікування COVID-19

Утім, до їх призначення слід підходити виважено. "У пацієнтів з важким і критичним станом, коли приєднується бактеріальна пневмонія, яка може бути внутрішньо-госпітальною і є явище сепсісу, ці препарати можуть викликати імуносупресію. Ці преперати можуть викликати абсолютно негативні реакції, а не позитивні", - каже Людмила Антоненко.

За її словами, деякі препарати погано переносяться. Зокрема, виникає блювота, нудота. "В одного хворого ми мусили зняти один препарат через важку побічну дію", - каже лікарка.

Вона додає: "Препарат "Плаквеніл" ми застосовували і при легких стадіях захворювання, середніх і важких, але у нас немає особистого враження, наскільки цей препарат дає позитивний результат", - наголосила лікарка. 

Читайте також: