Плаквеніл проти коронавірусу / УНІАН

Препарат Плаквеніл називають новими ліками проти коронавірусної інфекції COVID-19. У мережі активно обговорюють його, як засіб, здатний чи не врятувати світ від пандемії.

УНІАН зібрав всі відомі факти про цей препарат.

Офіційна позиція Моз

Читайте такожОтрута під поглядом антисептика: українцям продають небезпечні дезінфектори (відео)Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов офіційно підтвердив, що українські медики використовують лікарський препарат Плаквеніл під час лікування коронавірусної хвороби.

Відео дня

Як повідомили в прес-службі МОЗ, засіб застосовують при важких і вкрай важких формах захворювання.

«Нам передали 3 тисячі упаковок препарату. 2250 будуть відправлені в регіони, а 750 залишаються в Києві – для швидкого реагування», – заявив Степанов.

За його словами, Плаквеніл – один з декількох препаратів, що містять діючу речовину гідроксихлорохін, яку застосовують при лікуванні від коронавірусу. Саме тому МОЗ веде переговори з іншими компаніями щодо постачання цього препарату: «На наступному тижні ми отримаємо достатньо цих ліків, щоб потенційно лікувати до 20 тисяч пацієнтів».

Застереження медиків

У МОЗ наголошують, що на цей час не існує ліків проти COVID-19, та пацієнтам надається симптоматичне лікування.

Ілюстрація REUTERS

«Будь-яке використання цього лікарського засобу в лікуванні COVID-19 вважається використанням поза зареєстрованими показаннями – off-label (тобто при відсутності такого затвердженого свідчення, як хвороба, викликана COVID-19), в інструкції для медичного застосування», – зазначили в міністерстві.

Препарат не рекомендується купувати в аптеках без рецепта лікаря. Самолікування може бути небезпечним для здоров'я людей.

Плаквеніл: дослідження і практика лікування

На початку березня журнал Clinical Infectious Diseases повідомив про проведених лабораторних дослідженнях із застосуванням Плаквенілу проти коронавірусу. У публікації зазначалося, що вони дали гарні результати. 70% добровольців вилікувалися на шостий день.

За інформацією ЗМІ, препарат активно використовують для лікування хворих коронавірусом у Франції та в США. В Ізраїлі ж навпаки – від використання препарату відмовляються.

Плаквеніл: інструкція щодо застосування

Згідно інструкції, Плаквеніл застосовують при артриті, червоному вовчаку, фотодерматиті, хронічному шкірному васкуліті, а також при малярії.

Перед початком і під час терапії пацієнтам необхідно проводити не рідше 1 разу в 6 місяців офтальмологічне обстеження. Також важливий постійний контроль клітинного складу крові, стану скелетних м'язів.

Ілюстрація REUTERS

Протипоказаннями для застосування препарату називають: гіперчутливість до препарату, вагітність, період лактації, дитячий вік.

Серед побічних ефектів зазначаються:

  • міопатія або нейроміопатія, що призводять до посиленої міастенії та атрофії проксимальних груп м'язів;
  • сенсорні порушення, зниження сухожильних рефлексів, аномальна нервова провідність;
  • головний біль, запаморочення, нервозність, психоз, емоційна лабільність, судоми;
  • шум у вухах, приглухуватість, фотофобія, порушення гостроти зору, порушення акомодації, набряк і помутніння рогівки, скотома; при тривалому застосуванні великих доз – ретинопатія (в т. ч. з порушенням пігментації та дефектами поля зору), атрофія зорового нерва, кератопатія, дисфункція циліарного м'яза;
  • КМП, AV блокада, зниження скоротливості міокарда, гіпертрофія міокарда; нейтропенія, апластична анемія, агранулоцитоз, тромбоцитопенія, гемолітична анемія (у пацієнтів з дефіцитом глюкозо-6-фосфатдегідрогенази);
  • шкірний висип (в т. ч. бульозна і генералізована пустульозна), свербіж, порушення пігментації шкіри та слизових оболонок, знебарвлення волосся, алопеція, фоточутливість, синдром Стівенса-Джонсона (ексудативна еритема), загострення псоріазу (у т. ч. з лихоманкою і гиперлейкоцитозом).

Передозування препаратом особливо небезпечне у маленьких дітей, навіть прийом 1-2 г препарату може призвести до летального результату.