Ілюстрація / REUTERS

Українським медикам і владі бракує даних про зараження і одужання від COVID-19 для прогнозів про те, коли епідемія коронавірусу в країні піде на спад – через тиждень, два чи місяць.

Читайте такожХворих на COVID-19, які лікуються вдома, жорстко контролюватимуть - Ляшко

Про це медик і популяризатор науки Леонід Більченко розповів в інтерв'ю сайту "Сьогодні".

Відео дня

"Недостатньо інформації для прогнозів (часової критичної точки. – Ред.). Ми просто не бачимо графіка для України. Чому так було в Китаї? Тому що було деяке зростання з виявленням хворих. Коли беруть мазки для тестів, то потрібні доба-дві, щоб обробити їх, тоді відбувається зростання. Потім потужності до певного рівня росли і робилося більше тестів. Саме в Китаї стався великий стрибок тому, що лабораторії не справлялися з кількістю ймовірних хворих і вони не могли обробити всі аналізи. Тому лікарі вирішили на основі рентгена і КТ ставити діагноз без тестів ПЛР. І буквально за день декілька десятків тисяч хворих зарахували (до списку заражених коронавірусом. – Ред .)", – розповідає експерт.

З його слів, в Італії такого не було і там активно зростала кількість смертей.

"Але зараз вже є згладжування графіка. Тобто раніше він зростав дуже швидко, а зараз вирівнюється, і не так зростає кількість смертей. Були дні, коли кількість смертей подвоювалася кожні три дні. Зараз подвоєння відбувається мінімум за тиждень. Коли почне зростати кількість тих, хто одужав, і щоденна кількість смертей почне падати порівняно з попереднім днем, тоді ми можемо робити позитивні висновки", – резюмував Леонід Більченко.