REUTERS

В Україні медичні заклади готові за добу проводити 30 тисяч тестувань з метою виявлення інфікування коронавірусом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Зокрема, він спростував твердження, що не потрібно багато тестувань на добу.

Відео дня

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 7 квітня (онлайн)

"Україна готова проводити наразі 30 тисяч тестувань на добу", - сказав Ляшко і уточнив, що мова йде про тестування у вірусологічних лабораторіях методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР).

"Наразі ми маємо ситуацію, коли ми тестуємо близько 1,5 тисячі зразків в день. Питання в тому, що ми починаємо розглядати і дивитись, чи завантажені вірусологічні лабораторії. Вірусологічні лабораторії на сьогодні не завантажені на 100%, тому переглядаємо і дивимось на алгоритми доставки зразків. Я не хочу нікого звинувачувати. Питання в тому, що ми передивляємося, де може бути збій забору зразків для доставки на дослідження", - заявив Ляшко.

"Ми не закликаємо проводити бездумне тестування. Ми закликаємо працювати за чіткими алгоритмами", - уточнив він.

Зокрема, за його словами, в разі, якщо є симптоми коронавірусної інфекції, треба телефонувати до сімейного лікаря, який потім проводить консультації і приймає рішення щодо подальшої тактики ведення хворого, і він повинен направити мобільну бригаду або виїхати самостійно, щоби взяти зразки для проведення досліджень у вірусологічній лабораторії.

Якщо немає сімейного лікаря, треба телефонувати за номером «103» і повідомляти про ситуацію.

"Швидка екстренна медична допомога не буде виїжджати на кожен випадок в разі, якщо немає критеріїв для госпіталізації хворого і доставки хворого в заклади стаціонарної медичної допомоги, але вона надасть відповідні консультації, і в разі необхідності направить бригаду для забору зразків на дослідження", - сказав Ляшко.

Головний санітарний лікар додав, що при відмові у проведенні тестувань або при наявності питань щодо тестувань, в МОЗ переформатовано гарячу лінію, яка приймає скарги або пропозиції щодо удосконалення тестування на тій чи іншій території. Номер гарячої лінії МОЗ: 0-800-505-201.

"Це нам дозволить проаналізувати області, у яких буде найбільша кількість звернень чи скарг про відмову тестувань. В такому випадку ми відразу будемо направляти сили і засоби з національного рівня для того, щоб розібратися у ситуації, чому відбуваються збої у проведенні алгоритмів", - заявив він.

Ляшко переконує, що сьогодні є можливості тестувати усі осіб з підозрою на інфікування, а також зобов'язали тестувати кожного пацієнта з пневмонією в стаціонарах.