Ляшко розповів, що попри вагомі причини госпіталізації, пацієнту з підозрою на коронавірус в ній відмовляють, потрібно звертатися на гарячу лінію МОЗ / фото УНІАН

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко розповів, як діяти, якщо підозрюєте у себе коронавірус, а вам відмовляють у тестування й госпіталізації.

Про це він сказав в ефірі "Сніданку з 1+1".

Читайте також"Швидка" не виїжджатиме на кожен випадок, якщо немає критеріїв для госпіталізації хворого – Ляшко

Віктор Ляшко радить телефонувати на гарячу лінії міністерства охорони здоров'я або центру громадського здоров'я.

Обсяги тестування на коронавірус МОЗ планує збільшити у 2-3 рази.

"Той, хто захворів, повинен бути на щоденному моніторингу і на медико-санітарному спостереженні у сімейного лікаря, щоб не пропустити критерій, коли буде необхідна госпіталізація, щоб не допустити ускладнень, які можуть бути несумісні з життям", - наголосив Ляшко.

Ляшко прокоментував ситуацію, коли зять померлого від коронавірусу на Прикарпатті чоловіка розповів, як подружжя намагалося отримати медичну допомогу, а сімейна лікарка ігнорувала симптоми недуги.

"Кожен такий випадок повинен розглядатися як мінімум клініко-експертними комісіями при ОДА, а також Національною службою здоров'я України (НСЗУ), яка контрактувала сімейних лікарів і зобов'язала їх надавати ту чи іншу допомогу. Для цього ми рекомендуємо телефонувати на гарячу лінію МОЗ (0 800 505 201) та повідомляти про такі випадки", - зазначив Ляшко.

Він також додав, що ситуацію зобов'язані з'ясувати, однак попросив не маніпулювати, а допомагати лікарям.

"Надалі, якщо є питання до сімейного лікаря, воно переадресовується на НСЗУ... Водночас я закликаю не маніпулювати, я закликаю допомагати лікарям, які сьогодні працюють в надскладних умовах" - додав головний санітарний лікар.

Як повідомляв УНІАН, станом на ранок 7 квітня в Україні коронавірус підхопили 1462 людини, 45 з них померли, 28 одужали. Загалом, за місяць боротьби з недугою було протестовано 6 385 українців. 

Читайте також: