В Україні хочуть почати виробництво ліків проти коронавірусу / фото УНІАН

Комітет Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування готує законопроект, що дозволить вітчизняним фармацевтичним компаніям виготовляти ліки від COVID-19 без згоди правовласників.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці голови комітету Михайла Радуцького у Facebook.

"Комітет з питань здоров'я нації готує законопроект про примусове ліцензування медпрепаратів для боротьби з CORVID-19. Плануємо подати його на розгляд на найближчій позачерговій сесії Верховної Ради", - зазначив він.

Відео дня

За словами Радуцького, велись переговори про постачання препаратів з Індією і деякими іншими країнами.

«На жаль, уряди інших країн все частіше приймають рішення про повну заборону експорту фармацевтичної продукції, яка може застосовуватися для протидії коронавірусній інфекції», - додав голова комітету.

Читайте такожУ лікарні Києва доставили протималярійні препарати для лікування хворих на COVID-19

Він наголосив, що Україна "не має іншого виходу, як самостійно налагодити виробництво".

"У нас є п'ять виробників, готових вже через тиждень запустити випуск переліку з дев'яти важливих препаратів. Єдина перешкода - згода власників патентів", - зауважив Радуцький.

Він додав, що, згідно зі світовою практикою, в екстрених випадках держава має право тимчасово дозволити використовувати запатентований винахід, оскільки необхідність у захисті здоров'я людей переважає над патентним захистом.

Ця концепція, пояснив Радуцький, називається примусовим ліцензуванням.

"У світі вже існує практика примусового ліцензування препаратів. Але в Україні вона ще жодного разу не застосовувалася", - зазначив він.

"Я вважаю, що епідемія CORVID-19 - досить вагома підстава, щоб дозволити використання патентів без згоди правовласників. Тим більше, фармацевтичні компанії - власники патентів - сьогодні фізично не можуть забезпечити препаратами наш ринок в силу заборони на експорт препаратів, який ввели інші країни", - наголосив Радуцький.

Так, пояснив він, примусове ліцензування пропонується ввести на 3 місяці. Власники патенту зможуть отримати компенсацію від українського виробника, відповідно до методики, розробленої Кабміном.

"Розумію - виступивши в ролі ініціатора примусового ліцензування медпрепаратів, я викликаю на себе шквал критики. Порушені інтереси великої міжнародної Фарми. Сотні професійних, високооплачуваних юристів знайдуть безліч аргументів - чому так чинити не можна. Але я впевнений, що ми діємо правильно, адже йдеться про порятунок життів тисяч українців", - написав голова комітету.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на 9.00 7 квітня зафіксовано 1 тис. 462 випадки коронавірусної хвороби. 45 осіб померли від COVID-19, 28 пацієнтів одужали.

Читайте також: