Ілюстрація / REUTERS

Щоб бути здоровим і не заразитися небезпечним вірусом в період світової пандемії, потрібно максимально убезпечити себе від контактів з предметами на вулиці.

У період карантину ТСН у спецпроекті «Нові корисні звички» щодня ділиться з глядачами перевіреними способами, як організувати свій побут в умовах епідемії. Наводимо кілька з них.

Читайте такожКомаровський докладно розповів про маски і респіратори (відео)

Безпечні поїздки в ліфті

«Кнопки ліфту можуть бути найзаразнішим об'єктом в будівлі - їх торкаються сотні людей на день. І ви ніколи не знаєте, хто з них міг бути хворим. Про те, як уникнути контакту з кнопками, думає весь світ. У Китаї навіть придумали голографічні кнопки - люди просто торкаються повітря», - розповідає в сюжеті журналіст ТСН Мирослав Ганущак і ділиться трьома перевіреними лайфхаками, як не заразити вірусом в ліфті.

Спосіб 1.

Беремо запальничку, звичайну канцелярську скріпку і скотч. Суть - примотати канцелярську скріпку до запальнички. Головне, щоб запальничка могла і далі виконувати свою головну функцію.

Натискаємо прикріпленою до запальнички скріпкою потрібний поверх, потім вмикаємо запальничку і дезінфікуємо вогнем скріпку.

Спосіб 2.

Беремо звичайну ручку - або з ковпачком, або на кнопці.

Натискаємо стрижнем ручки на кнопку в ліфті, а потім ховаємо його або під ковпачок, або натискаємо кнопку (залежить від того, яку ручку ви взяли). Головне, не використовувати потім ці ручки для роботи.

Спосіб 3.

Ідея полягає в тому, щоб зробити «їжачка» з зубочисток і кухонної губки або іншого відповідного матеріалу.

Потім можна зробити добру справу для всього під'їзду - приклеїти такого «їжачка» на канцелярський скотч біля ліфта свого будинку або офісу. І кожен раз, коли вам потрібно буде викликати ліфт, просто брати зубочистку і нею натискати на кнопку, після чого викидати.

Безпечно знімаємо захисну маску і рукавички

Маска і рукавички, які бережуть нас під час виходів на вулицю, стають ворогами номер один після повернення додому.

«Ви прийшли з вулиці і думаєте, що нарешті можна розслабитися. А тепер уявіть, скільки небезпек ви принесли додому разом з рукавичками і захисною маскою. Саме вони є головним рознощиком вірусів», - розповідає журналістка Тетяна Штан в сюжеті.

Як зняти рукавички:

1. Спочатку ми однією рукавичкою знімаємо іншу. І відразу важливо зім'яти зняту рукавичку і викинути.

2. Щоб зняти другу рукавичку, потрібно голою рукою зачепити її зсередини - з внутрішньої сторони. Вивернути і теж викинути.

Як зняти маску:

1. Маску можна знімати тільки торкаючись руками резинок біля вух.

2. Пам'ятайте, хірургічна маска живе всього дві години. Далі її потрібно викинути в смітник.

3. Трохи довше можна використовувати респіратор - 6 годин.

4. Використовувати повторно можна тільки тканинні маски. Але лише після прання і обробки гарячою праскою. За день потрібно змінити 3 тканинні маски.

Головні правила, як поводитися після повернення додому з вулиці:

1. Не торкатися голими руками перил в під'їзді, кнопок ліфта і дверей.

2. Перед тим, як зайти в квартиру, руки обробити дезінфектором.

3. Виділити в будинку окреме місце для сумок, рюкзаків, верхнього одягу і ключів, щоб вони не мали контакту з іншими речами. Це окреме місце щодня дезінфікувати.

Як повідомляв УНІАН, станом на 9:00 10 квітняв Україні 2203 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 69 летальних, 61 пацієнт одужав. За добу зафіксовано 311 нових випадків.


Читайте також: