Ілюстрація REUTERS

На Одещині медики заявляють, що представники церков, зокрема колишньої Української православної церкви Московського патріархату, приховують дані про людей, які контактували з інфікованими COVID-19 священнослужителями.

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу заявила головний лікар комунального підприємства «Одеський обласний центр соціально значущих хвороб» Світлана Єсипенко.

Читайте такожМонахи на карантині: Лавру взяли в облогу правоохоронці, на території посилили заходи безпеки (фоторепортаж)

Відео дня

За її словами, епідеміологічне розслідування випадків захворювання серед священнослужителів ускладнене тим, що вони не повністю розкривають свої контакти. Лікар стверджує, що на Одещині зафіксовано два такі випадки - захворіли черниця Свято-Воскресенського Теплодарського жіночого монастиря і священник у місті Подільську. Також захворіла теща цього священника з Подільська.

«Коли проходить епідеміологічне розслідування випадків захворювання серед священників, у нас виникає велика проблема з визначенням кола контактних осіб. Одразу різко ці люди перестають працювати в церквах і відвідувати їх... Так, в Подільську нам розповіли, що він не працював у соборі, а, за даними керівника церкви, мав парафію і проповідував у Знам'янці Іванівського району... », - розповіла Єсипенко.

Вона акцентувала, що встановити коло контактів хворого практично нереально, оскільки священники їх нібито приховують.

«Зараз не знайдеш ніяких кінців. Раптом виявляється, він (священнослужитель - УНІАН) - сирота і у нього нікого немає», - зазначила Єсипенко.

Крім того, за її словами, встановлено, що жінка, яка померла в Подільську від COVID-19, відвідувала одну з церков колишньої УПЦ МП.

«Дійсно, ця жінка відвідувала церкву московського патріархату...», - сказала Єсипенко, додавши, що встановити, чи контактувала вона з хворим священником, тепер неможливо.

Також головлікар повідомила, що в регіоні багато випадків інфікування коронавірусом, які зареєстровані серед представників релігійних громад, а також серед людей, які активно відвідують або працюють у церквах.

Зокрема, захворіли п'ять осіб у релігійній сім'ї, яка живе в Біляївському районі.

Читайте такожІнфекціоніст розповів, коли в Україні можна чекати спаду епідемії

За словами головного санітарного лікаря Одеської області Віталія Гончарова, у регіоні сім «сімейних вогнищ» інфікування COVID-19. Він також акцентував увагу журналістів на випадку в жіночому монастирі Теплодара.

«Хочу окремо зупинитися на інфікуванні черниці жіночого монастиря в місті Теплодарі. В даний час джерело інфекції виявляється. Однак монастир був відкритим для парафіян і паломників, і можна припустити, що серед відвідувачів була хвора людина або носій, яка й стала джерелом зараження», - сказав Гончаров.

Він додав, що зараз влада Теплодара тимчасово заборонила відвідування монастиря для населення.

Як зазначив медик, поки що виявлено зараження в регіоні 69 осіб, з яких лише 15 були за кордоном. Серед хворих - троє дітей і п'ятеро медиків.

Як повідомляв УНІАН, учора співробітник Одеської ОДА розповів, що, за попередніми даними, серед інфікованих жителів Одещини - черниця Свято-Воскресенського Теплодарського жіночого монастиря. Сьогодні на засіданні оперативного штабу представник колишньої УПЦ МП заявив, що захворіла не монашка, а якась сирота, у якої нібито психічні проблеми.

Учора стало відомо про смерть жительки Подільська, яка стала першою жертвою COVID-19 у регіоні.

Читайте також: