лікар-інфекціоніст закликав не призначати антибіотики всім інфікованим covid-19 поспіль / фото ua.depositphotos.com

Призначення антибіотиків під час коронавірусу для профілактики є серйозною лікарською помилкою і може негативно позначитися на здоров'ї пацієнта. Крім того, такі препарати абсолютно неефективні, а в майбутньому це призведе до того, що організм просто не буде на них реагувати.

Читайте також"Ремдесивір" везуть до України: що відомо про препарат, який використовують при лікуванні коронавірусуЛікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський в інтерв'ю для Gazeta.ua пояснив, що антибіотиками не можна лікувати коронавірус. Такі препарати можуть мати вплив тільки на ускладнення цієї хвороби і не у всіх ситуаціях.

"COVID-19 — респіраторний вірус. Антибіотики на нього не діють. У лікуванні коронавірусної хвороби чекати ефекту від них — марно. Але є інші супутні моменти, коли призначення буде цілком коректним і необхідним. У багатьох перебіг захворювання досить легкий. Але певна група переносить його важко, оскільки порушений базовий стан імунної системи. На це впливає маса факторів. В основному це придбані проблеми з імунітетом і важкі супутні захворювання. На тлі зниженого імунітету швидко приєднується бактеріальна флора і розвиваються пневмонії. Саме в контексті появи бактеріальної пневмонії й призначаються антибіотики", - пояснив лікар.

Він додав, що пневмонія розвивається не у всіх пацієнтів і безконтрольне призначення таких препаратів шкодить пацієнтам і затягує їх одужання.

"Профілактичне призначення антибіотиків є серйозною лікувальною помилкою. Але треба бути уважним до стану хворого і вчасно побачити ускладнення, одним з яких може бути пневмонія", - пояснив інфекціоніст.

Він закликав українців не приймати антибіотики самостійно, через те, що це веде до ослаблення імунітету і сприяє появі антибіотикорезистентних штамів мікроорганізмів.

"Порушені терміни та схема прийому антибіотика не вбивають бактерії, а лише загартовують останніх і роблять дуже небезпечними в майбутньому. Нарешті, аж ніяк не покращують прогноз або перебіг захворювання. На COVID-19 антибіотики не діють!" – розповів Дубровський і порекомендував всім, у кого незрозумілі симптоми або не настає поліпшення на 5-6 день хвороби, звертатися до лікарів, а не займатися самолікуванням.

Лікування коронавірусу: що варто знати