Міністр детально описав сценарії епідемії коронавірусу в Україні / фото REUTERS

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов докладно розповів про чотири сценарії розвитку епідемії COVID-19 в Україні та про порядок дій МОЗ відповідно до рівнів епідемічної небезпеки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він заявив на онлайн-брифінгу.

Читайте такожСтепанов розповів, в якому випадку в Україні запровадять жорсткий карантин

Відео дня

За словами міністра, під час реагування на всі виклики епідемії МОЗ розробило різні сценарії розвитку подій, зокрема й сценарії щодо різкого зростання кількості хворих і реагування системи охорони здоров’я.

«Ми розрахували, яка кількість хворих на добу при сьогоднішньому рівні тестування, при сьогоднішній динаміці може витримувати наша система охорони здоров’я, бо від кількості нових хворих на добу далі рахується кількість госпіталізованих», - заявив він.

Степанов додав, що єдиний критерій, за яким були змодельовані різні сценарії – це здатність системи охорони здоров’я України надавати медичну допомогу.

«Є чотири рівні, які ми для себе розрахували. Перший рівень – це той, на якому ми знаходимося зараз – це до 8 тисяч (нових хворих на COVID-19 за добу – УНІАН). На цьому рівні ми продовжуємо збільшувати кількість ліжок. Продовжуємо готуватимуся до зростання кількості хворих, нарощуємо кількість тестувань, забезпечуємо, в тому числі, процес лікування, щоб воно було більш ефективним», - заявив він.

Наступний рівень, за словами Степанова, розрахований з кількості до 10 тисяч нових хворих на добу. «На цьому рівні ми повинні вже ввести в дію практично всі 52 тисячі ліжок. Ми в деяких регіонах навіть перейдемо до розгортання відповідних мобільних госпіталів. Ситуація така, що ми можемо перейти до цієї дії. Зараз ми просто обраховуємо, дивимося, щоб система була готова до розгортання цих польових госпіталів», - повідомив він.

Третій рівень – це до 15 тисяч нових хворих на коронавірусну інфекцію на добу. «У такому разі ми будемо змушені ввести повний перелік обмежень, які передбачає «червоний рівень» епіднебезпеки для всієї країни. В такому випадку, дійсно, розгорнеться система роботи мобільних госпіталів. Відбудеться повна мобілізація наших лікарів, медичних працівників, включно з лікарями-інтернами, які можуть працювати виключно під керівництвом лікаря», - розповів він.

Четвертий рівень – це до 20 тисяч нових хворих на добу. За словами Степанова, заповненість ліжкового фонду може скласти до 100%, у такому разі лікарі будуть змушені вирішувати, кому саме надавати медичну допомогу в стаціонарних умовах.

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптоми  запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу

Ситуація з коронавірусом в Україні

В Україні станом на ранок 23 жовтня зареєстровано 330 тис. 396 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, із них 6 тис. 164 летальних, 137 тис. 578 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 7 тис. 517 нових випадків.