Якщо людина вирішила самостійно зробити ПЛР-тестування, то найдешевше це робити у ДНК-лабораторії / фото УНІАН

У Києві останніми днями, як і в Україні в цілому, фіксують стрімке зростання випадків інфікування COVID-19. Тому не дивно, що в мережі останнім часом почастішали запити "де у Києві зробити тест на коронавірус".

Нагадаємо, що 30 липня столиця побила антирекорд із захворюваності на COVID-19: майже 200 випадків коронавірусу за добу. Відтоді у столиці щодня фіксують понад 100 випадків інфікування.

Журналісти ТСН з'ясували, у яких випадках ПЛР-тест можна зробити безкоштовно, а у яких – за гроші, і де можна перевіритися на коронавірус найдешевше.

Відео дня

У яких випадках робиться безкоштовний ПЛР-тест на COVID-19

Так, безкоштовно ПЛР-тест робиться за направленням сімейного лікаря у таких випадках:

  • коли у людини є підозра на коронавірус і наявна симптоматика;
  • коли людина ніби здорова, але контактувала з інфікованою коронавірусом особою – чи вдома, чи на роботі;
  • коли онкохворому пацієнту треба лягати в лікарню на операцію.

Про це нам розповіли у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №1 Святошинського району Києва.

"Людині за наявності тестів можуть зробити його на місці або направляють у найближчий пункт тестування у районну поліклініку. І десь за дві доби тест буде готовий. Як довго робиться тест, залежить від завантаженості Київського міського лабораторного центру МОЗ України на вул. Естонській (туди відправляють увесь зібраний на дослідження матеріал)", – пояснили у Центрі первинної медико-санітарної допомоги №1.

Що треба знати, якщо робити ПЛР-тест самостійно

Якщо людина вирішила самостійно зробити ПЛР-тестування, то найдешевше це робити у ДНК-лабораторії. Але там зазвичай, за даними сімейних лікарів, дуже великі черги. ПЛР-аналіз на COVID-19 в ДНК-лабораторії коштує 700 гривень, строки готовності – один робочий день. Якщо здати матеріал до 9 ранку, результат буде на сайті о 18:00. Це стосується тільки робочих днів. В суботу аналізи не видаються.

Читайте такожКритична ситуація з коронавірусом буде в жовтні, карантин триватиме весь 2021 рік – епідеміолог

Є нюанс – хворих пацієнтів лабораторія не приймає – забір дистанційно (з явними ознаками респіраторного захворювання – лихоманка, кашель або попередній позитивний ПЛР-тест). Щоб зробити аналіз, лабораторія видає родичам епендорф та зонд для дистанційного забору матеріалу.

Попередній запис не потрібний, оформлення пацієнта відбувається на місці по черзі. Довідка за телефоном: 098 760 9021. На сайті ДНК-лабораторії вказані адреси філій, телефони та графік роботи.

Якщо пацієнт самостійно робить ПЛР-тестування у лабораторії Київського міського лабораторного центру МОЗ України, це коштуватиме 890 гривень + 150 гривень за забір матеріалу.

Забір матеріалу на дослідження проводиться з 9:00 до 11:00 за адресою: вірусологічна лабораторія вул. Естонська, 3, тел. 400-50-36, 427-33-74, 400-73- 54.

Графік роботи лабораторії з 8:00 до 20:00 щоденно без вихідних.

У лабораторії зауважують, що забір матеріалу на дослідження в інший час здійснюється за попереднім узгодженням.

Результат видається наступного дня.

Київський міський лабораторний центр МОЗ України

У приватних клініках ПЛР-тест можна зробити від 740 гривень до 2500 гривень. Результат треба чекати один-два дні. У деяких є послуга – "Виклик медсестри додому". Ціна така сама, тільки не треба нікуди їхати, але необхідно заповнити анкету на сайті.

Тести на коронавірус: чим вони відрізняються

Існує три види тестів на коронавірус – тести методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), тести імуноферментного аналізу (ІФА-тести) та експрес-тести.

Метод ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція) – це один з найбільш сучасних, чутливих і точних методів діагностики захворювань, оскільки фіксує присутність самого вірусу (його ДНК чи РНК, які є носіями генетичної інформації). Зразок матеріалу для цього тестування на COVID-19 беруть зі слизової носа людини. Суть методу полягає у виявленні фрагменту РНК чи ДНК збудника (тобто вірусу) в пробі. Метод досить складний, але дозволяє виявити вірус навіть якщо в пробі знаходиться всього одна молекула його геному.

У випадку з COVID-19 для проведення дослідження методом ПЛР потрібні спеціальні реактиви, специфічні до певного вірусу, і обладнання – ампліфікатор, що охолоджує і нагріває пробірки з пробами біоматеріалу, тож цей вид тестів проводять лише у визначених лабораторіях, яким наразі МОЗ передає тест-системи. Тому купувати тест-систему 12-16 тисяч гривень, як це пропонують через Інтернет, просто немає сенсу.

Тести імуноферментного аналізу (ІФА-тести) – це вид аналізу, за допомогою якого виявляється комплекс "антиген – антитіло", який виробляється, коли організм уражений вірусом. Цей комплекс утворюється завдяки імунологічній реакції антигену з відповідним антитілом. Метод ІФА-тестування визначає імуноглобуліни двох типів: M і G. Якщо виявляється M, то це говорить про гострий процес захворювання, якщо G – то людина перехворіла або інфікувалася вірусом і виробилися антитіла до цього захворювання.

Тож якщо ІФА-тестування виявить у людини антитіла, вона повинна буде здати зразок для ПЛР-діагностики. Наприклад, медики мають проходити діагностику кожні 14 днів, тож ІФА-тестування допоможе знизити навантаження на лабораторії, де здійснюють ПЛР-дослідження. Таким чином, позитивний результат ІФА-тесту буде додатковою підставою для ПЛР-дослідження.

Крім того, імуноферментний аналіз використовують для тих пацієнтів, які мають симптоми COVID-19, але їхні ПЛР-тести дали негативний результат. Таким чином можна буде визначити наявність та рівень антитіл в організмі.

Експрес-тести визначають наявність антитіл до вірусу в крові, а не власне присутність вірусу. Цей метод вважається не дуже точним, оскільки антитіла організм починає виробляти не з першого дня інфікування хворобою, а в її розпал - у випадку з COVID-19 це приблизно п'ятий-сьомий день. Результат тесту стає відомий вже за 15 хвилин, і його можна зробити в будь-якому медзакладі. Результати обов’язково потрібно підтвердити за допомогою ПЛР. Оскільки тестування може припасти на період, коли організм хворого ще не встиг виробити антитіла.

Варто наголосити, що ПЛР залишається єдиним видом дослідження, який дає підстави для встановлення діагнозу COVID-19.

Зазначимо, що за даними столичного голови Віталія Кличка, усього в комунальних медзакладах від початку пандемії досліджено майже 73 тисячі зразків біоматеріалу методом ПЛР. А методом ІФА в столиці зробили близько 10 500 тестів. 

"Показник тестування в Києві сьогодні – найвищий в Україні. І становить 130 тестів на 100 тисяч людей", – наголосив мер Києва. 

Нагадаємо, як повідомляв УНІАН, Київ наразі перебуває у "зеленій" зоні карантину. "Зелена" зона умовно вважатиметься найбезпечнішою в період карантину. До неї входять ті території, де показники будуть в нормі. Проте найближчими днями Київ може опинитися поза "зеленою" зоною. У КМДА повідомили, що причина цьому – елементарне недотримання правил безпеки. 

Станом на 10 серпня у столиці виявили 66 нових випадків інфікування коронавірусом. Таким чином, у Києві уже понад 9,5 тисяч інфікованих.