REUTERS

Друга хвиля коронавірусу може прийти в Україну вже найближчої осені.

Про це розповів епідеміолог, керівник Національної експертної групи з інфекційного контролю Андрій Александрін в ефірі каналу "Україна 24".

"Так, ми очікуємо її вже восени. Більше того, коли нас мало не щодня годували інформацією про те, що прийшов черговий пік, ми цього не бачили. У нас триває перша хвиля, і вона знову наростає. Ми за час карантину в Україні повинні були готуватися до найгіршого варіанту, але ми цього не зробили. Тому нас чекає, на жаль, неприємна картина", - сказав він.

Відео дня

Читайте такожНегативний ПЛР-тест не виключає коронавірус - лікар-інфекціоніст

Лікар назвав терміни, коли почнеться друга хвиля COVID-19.

"Друга хвиля почне розвиватися з початку-середини листопада, коли прийде до нас паралельно і сезонний грип, і аденовірусна інфекція, і риновірусна інфекція - ті хвороби, які кожен рік сезонно блискавично спалахують в Україні. Щорічно навіть за найсприятливішого прогнозу з приводу ГРЗ ними хворіють від 5 до 8 мільйонів громадян. В цьому році очікується ще більше, тому що у нас ситуація ускладнена коронавірусом", - сказав він.

Експерт підкреслив, що українців потрібно краще інформувати про те, як не заразитися коронавірусом. Він назвав найважливіші правила.

Читайте також"Дуже добре культивується в легенях": лікарка розповіла про головну небезпеку коронавірусу

"Потрібно змінювати інформаційну стратегію - не залякувати, а роз'яснювати. Потрібно сконцентрувати увагу на чотирьох простих речах. Перше: потрібно навчитися оцінювати ризики, особливо заходячи в закрите приміщення. Потрібно перестати бути толерантними, коли в нашому суспільстві прийнято, що хтось може прийти з простудними захворюваннями в закрите приміщення. Ні, не можна!

Друге: чим частіше ми будемо провітрювати приміщення, тим краще. Кондиціонери і опалення сушать повітря, від цього пересушується слизові, і організм стає більш вразливим до інфекційних об'єктів.

Третє: мити руки з милом. Це потрібно робити якісно, а не для галочки. Якщо немає можливості, то потрібно обробляти антисептиком.

І найголовніше - це фізична дистанція. Безпечним вважається відстань 2 метри. У черзі не треба тулитися один до одного, у транспорті треба займати тільки сидячі місця, і так далі", - розповів він.

Як повідомляв УНІАН, вчені визначили найкращу маску для захисту від коронавіруса.