В Україні офіційно запровадили тестування на виявлення антитіл до COVID-19.

Імуноферментне тестування визначає наявність певних антигенів шляхом реакції антиген-антитіло.  

Читайте такожУ КМДА заявили про зростання кількості хворих на пневмонію в столиці

Між ІФА-тестами та ПЛР-тестами (полімеразна ланцюгова реакція) є відмінність: ІФА-тести визначають антитіла до збудника інфекції, тобто, чи зустрічалась людина з дією інфекції, чи перехворіла вона, а ПЛР-тести визначають наявність геному в організмі людини.

Поки перевірятимуть тільки медиків, правоохоронців і людей, що контактували з інфікованими. Також ІФА-тест робитимуть для усіх пацієнтів, які лягають у стаціонар на підготовку до операції.

Решті громадян пропонують платні тести.

Де можна зробити ІФА-тест і за скільки

Ілюстрація REUTERS

За словами міністра охорони здоров’я Максима Степанова, ІФА-тести може робити будь-яка лікарня будь-якого міста, області та району. Ціна такого тесту, стверджує він, буде набагато нижча, ніж на ПЛР. Держава готується до централізованої закупівлі тестів на антитіла.

Нині лабораторії для проведення ІФА-тестування встановлені майже у всіх багатопрофільних лікарнях України.

У Києві, приміром, громадян на антитіла до коронавірусу тестують у Національному інституті імені Шалімова. Щоправда, адміністрація запровадила насамперед імунноферментне тестування своїх працівників.

За словами медиків, у випадку позитивного ІФА-тесту його треба перевірити повторно. Потім пацієнтам з такими тестами рекомендують здати ПЛР, що досі є «золотим стандартом» у процедурі тестування людини на наявність COVID-19.

У світі ІФ-тести використовують для того, скільки людей уже мають імунітет на коронавірус. У Європі до 3 до 5% позитивних результатів. За оцінками ВООЗ, у світі антитіла мають до 80% населення.