Ілюстрація / REUTERS

Міністерство охорони здоров’я України готується затвердити алгоритм масової ІФА-діагностики для виявлення антитіл до коронавірусної інфекції COVID-19.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на традиційній нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського щодо запобігання поширенню коронавірусу, передає прес-служба ОПУ.

Читайте такожЗа минулу добу захворювання на COVID-19 підтверджено у 56 киян, одна людина померла

Відео дня

За словами голови МОЗ, якщо все відбуватиметься згідно з планами, тестування на антитіла можуть розпочати вже наступного тижня.

Як повідомляв УНІАН, на днях головний санітарний лікар Віктор Ляшко анонсував, що в Україні запустять новий вид тестування на коронавірусну інфекцію – так званий ІФА метод – імуноферментний аналіз.

"Імуноферментний аналіз значно розширить тестування в Україні, оскільки ІФА-тестування набагато доступніше, на відміну від ПЛР-тестування. А це означає і розширення груп, яких треба буде тестувати", – сказав Ляшко.

До того ж, за його словами, в лабораторіях збільшать кількість приладів, на яких можна робити тести методом полімеразно-ланцюгової реакції.

"Нам часто закидають, що Україна мало тестує. Звісно, ми не тестуємо, стільки як Німеччина чи США, але, враховуючи наші потужності, адже, у лютому ми могли тестувати 200-500 зразків. Зараз ми можемо тестувати 10 тисяч зразків на добу", – додав Ляшко.

Наразі в Україні тестують по 7-8 тисяч зразків на добу методом полімеразно-ланцюгової реакції.

Раніше, 26 квітня Степанов заявляв, що масове використання ІФА-тестів можливе лише після стовідсоткової впевненості, що вони достовірні.

За його словами, між ІФА-тестами та ПЛР-тестами (полімеразна ланцюгова реакція) є відмінність: ІФА-тести визначають антитіла до збудника інфекції, тобто чи зустрічалась людина з дією інфекції, чи перехворіла вона, а ПЛР-тести визначають наявність геному в організмі людини. «Саме тому для діагностування коронавірусної хвороби COVID-19 ми і працюємо з ПЛР-тестами, тільки вони можуть на 100% сказати, чи хвора людина», - пояснював міністр.