Степанов заявив, що карантин, що вводиться для стримування поширення коронавірусу, приносить результати / фото УНІАН, Денис Прядко

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов назвав головний результат «карантину вихідного дня», що діяв з 14 по 30 листопада.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на онлайн-брифінгу.

Читайте такожСтепанов: в Україні вже не діє "карантин вихідного дня", але необхідно продовжувати дотримуватися протиепідемічних правил

Відео дня

Міністр охорони здоров'я заявив, що карантинні обмеження, які запроваджуються для стримування поширення коронавірусу, приносять результати.

За його словами, логіка введення «карантину вихідного дня» полягала у тому, щоб "збити ураганне розповсюдження коронавірусної хвороби".

Степанов сказав, що ще місяць тому великими темпами зростала кількість людей, хворих на COVID-19.

"Багато експертів стверджували, що наша медична система вже на початку грудня просто не витримає і буде колапс нашої медичної системи", - зауважив Степанов.

Міністр нагадав, що багато людей виступали проти введення «карантину вихідного дня» і вважали, що він не спрацює.

"Коли ми його вводили, ми оптимістично розраховували на максимальний ефект - це зниження на 20% захворюваності на COVID-19, але водночас ефективність, яка для нас була необхідною, - це зупинити ураганне розповсюдження хвороби", - сказав Степанов.

Він зауважив, що в Україні четвертий день спостерігається зменшення кількості хворих. Зокрема, минулої доби було виявлено 13 тис. 825 нових хворих на COVID-19, в суботу минулого тижня - 16 тис. 294.

"Тобто захворіли майже на 2,5 тис. людей менше", - сказав Степанов.

"Якщо подивитися на відсоток летальності, який у нас є на сьогодні в країні, а він у нас один із найнижчих у Європі, - він складає 1,7%. Тобто з 2,5 тис. людей, які захворіли, померли близько 42. Мені здається, що це основний результат наших карантинних обмежень. Ми точно зберегли життя мінімум 42 людям, які просто не захворіли, і не захворіли вони в результаті тих карантинних обмежень, які діють на території України", - наголосив Степанов.

Карантин вихідного дня: що відомо