Карантин в Україні розпочався у березні / REUTERS

В березні в Україні було запроваджено жорсткий карантин з метою підготовки медичної системи до пандемії коронавірусу.

Про це розповів нардеп від "Слуги народу", голова парламентського Комітету з питань здоров'я нації, меддопомоги та медстрахування Михайло Радуцький в ефірі суспільно-політичного ток-шоу "Право на владу". 

Він пояснив, що в березні Україна "не мала взагалі COVID-19".

Відео дня

Читайте також"Подібна ситуація була навесні в Іспанії та Італії": Степанов про заповненість лікарень хворими на COVID-19

"Карантинні заходи були застосовані, щоб дати можливість системі охорони здоров'я зібрати свої сили, потужність. Що відбувалося? Якби ми мали в березні 5 тисяч хворих чи 2 тисячі хворих, як ми маємо сьогодні, то оце був би колапс", - сказав він.

За словами депутата, зняті на відео черги "швидких" до лікарень у Києві утворюються через обробку медичних автівок. 

"Що стосується черг – швидкі стоять в чергах в Ізраїлі, в Італії. Бо коли швидка приїжджає, то на здачу хворого витрачає не менше, ніж 3-5 хвилин - це якщо хворий в нормальному стані і якщо вже є встановлений діагноз", - зазначив Радуцький.

За його словами, серед хворих на коронавірус українців госпіталізовано менш 12%.

"Це 24 тисячі госпіталізованих. На початку пандемії у нас було 300 реанімаційних ліжок в інфекційних лікарнях. Сьогодні ми маємо три тисячі", - додав Радуцький. 

Коронавірус в Україні: статистика

  • С Україні за минулу добу на COVID-19 захворіла рекордна кількість людей — 5 397. На сьогодні у лікарнях перебувають понад 20 тисяч хворих.
  • Загалом з початку пандемії станом на ранок 8 жовтня в країні зареєстровано 244 тис. 734 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 4 690 летальних, 108 тис. 233 пацієнта одужали.