В Україні потрібно заборонити всі масові заходи і закрити школи / ілюстрація REUTERS

В Україні в період стрімкого поширення коронавірусу слід запровадити заборону на всі масові заходи, бажано також закрити метро і зупинити громадський транспорт.

Таку думку в коментарі OBOZREVATEL озвучила експерт з питань імунології та вірусології Світлана Доан.

"З епідеміологічної точки зору зараз назріла ситуація, коли треба проводити якісь ізоляційні, розмежувальні заходи - заборона на всі масові заходи, однозначно школи відправити на карантин", – сказала вона.

"Наскільки жорстко, чи варто відразу закривати метро, зупиняти громадський транспорт - не можу сказати. Звичайно, було б добре на все це вплинути, але ми розуміємо, що бізнес є бізнес, робота є робота, і ми не знаємо, наскільки це буде можна виконати", – зауважила медик.

Читайте також"Не тільки через вибори": лікарка спрогнозувала збільшення числа хворих на COVID-19 в Україні

Лікар звернула увагу на дві проблеми - відсутність відповідальності за порушення режиму карантину та самоізоляції та відсутність кадрового потенціалу, який міг би визначати контактних та спостерігати за ними.

Говорячи про першу проблему, Доан підкреслила, що роботодавці побачили, що ніякого покарання за порушення карантину немає, і навряд чи будуть закривати свої підприємства та організації на жорсткий карантин, навіть якщо він буде запроваджений.

Що стосується роботи з контактними, то для цього просто не вистачає медиків.

"Ці функції покладені на сімейних лікарів, але вони займаються сімейними вогнищами. Якщо мова йде про контактні для працюючих людей, то кожен випадок вимагає розслідування. Але зараз така кількість випадків, що цього зробити на рівні країни фізично неможливо", - пояснила лікар.

Зазначимо, Україна опинилася на 22 місці по захворюваності коронавірусом у світі.

Кабінет Міністрів України на засіданні 28 жовтня продовжив дію режиму надзвичайної ситуації до кінця 2020 року.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в уряді не бачать можливості для введення в країні "тотального" карантину.

Станом на 29 жовтня за минулу добу в Україні захворіли 7 342 особи, з них 287 дітей та 363 медичних працівників. Було госпіталізовано 976 осіб. За останню добу в Україні зафіксовано 113 летальних випадків, кількість одужали зросла на 2 990.

За весь час пандемії захворіли 370 417 осіб, одужали 151 632 пацієнти, померли - 6868.