Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко пояснив, як область може вийти з "червоної" зони карантину.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час брифінгу.

Відповідаючи на питання, за яким алгоритмом місто чи район потрапляє в певну епідемічну зону, Ляшко нагадав, що з 1 серпня на території України постановою уряду встановлено нові підходи до адаптивного карантину.

Відео дня

Читайте такожУ Сумах пологовий будинок закрили на карантин

Він нагадав, що визначено 4 національних показники: заповненість ліжок, рівень тестування, відсоток позитивних тестувань від усіх тестувань, які проведені, а також показник динаміки зростання кількості випадків коронавірусної хвороби за останні 7 днів у порівнянні з попереднім тижнем.

"Якщо область 5 днів поспіль не відповідає національним критеріям: або є перевищення, або, навпаки, зниження по певних критеріях, ця область відноситься до зони, яка потім розкладається на адміністративно-територіальні одиниці, в яких розраховується вплив і внесок кожної адміністративно-територіальні одиниці в загальну невідповідність цим критеріям", - розповів Ляшко.

За результатами цього внеску, залежно від відсотку, пояснив він, і визначається, до якої зони буде віднесено населений пункт, – "зеленої", "жовтої", "помаранчевої" чи "червоної".

"З червоної зони можна вийти, якщо 3 дні поспіль область, на рівні всієї області, відповідає вимогам національних показників... Для того, щоб область дотримувалася цих показників, потрібно робити те, що прописано в постанові Кабінету міністрів України, - проводити і дотримуватися обмежувальних протиепідемічних заходів, які чітко визначені", - наголосив Ляшко.

Як повідомляв УНІАН, з 1 серпня в Україні запрацювали нові правила адаптивного карантину, який було продовжено до 31 серпня. Всі регіони поділено на зелену, жовту, помаранчеву і червону зони за рівнем епідемічної небезпеки поширення COVID-19.

Перелік регіонів, які увійшли до тієї чи іншої зони, Держкомісія ТЕБ та НС визначатиме щоп'ятниці, перехід регіону до іншої зони відбуватиметься з понеділка.

З понеділка, 3 серпня, червоний рівень встановлено у Луцьку, Тернополі та Кіцманському районі Чернівецької області, а помаранчевий - у Луцькому та Любашівському районі Волинської області, в Івано-Франківську та Тисменицькому районі Івано-Франківської області, у Львові, Миколаївському, Перемишлянському та Пустомитівському районах Львівської області, у Бережанах та Бучацькому районі Тернопільської області.

У зеленій зоні діють встановлені в усій країні обмеження: носіння маски або респіратора у громадських місцях; проведення масових заходів за умови не більше однієї людини на 5 кв. м; кінотеатри, театри із заповненістю на 50%; перевезення пасажирів тільки в межах сидячих місць.

У жовтій зоні діють обмеження зеленої, а також забороняється відвідування установ соціального захисту, в яких перебувають люди похилого віку.

У помаранчевій зоні діють обмеження жовтої та забороняється діяльність закладів розміщення (хостели, туристичні бази тощо), крім готелів; діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час; планові госпіталізації в лікарнях; робота спортзалів, фітнес-центрів, закладів культури; заїзд нових змін в дитячі табори; встановлюються обмеження для масових заходів – одна людина на 20 кв. м площі приміщення та не більш як 100 людей.

У червоній зоні, крім обмежень помаранчевої, забороняється також робота громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльність ТРЦ, кафе та ресторанів.