Експерт розкрив деталі щодо майбутньої вакцини / фото REUTERS

Українська вакцина від коронавірусу буде напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів. А перевірку ефективності здійснюватимуть на трансгенних мишах, які мають людський рецептор. Після цього в разі успішних випробувань вакцину почнуть тестувати на добровольцях. 

Читайте такожЗеленський готовий випробувати на собі українську вакцину від COVID-19 у разі успішних досліджень

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив львівський вчений, директор інституту біології клітин Національної академії наук Андрій Сибірний, який отримав грант від Національного фонду досліджень України в 10 млн гривень на створення вакцини від коронавірусу.

Відео дня

"Вакцина буде являти собою два поверхневих білки вірусу, тобто корони вірусу. Але вони будуть напрацьовуватися не на людських клітинах, як це робиться в більшості розробок, а на клітинах дріжджів, тому що дріжджі дуже швидко ростуть, і середовище для їх культивування дуже дешеве. Ми сподіваємося, що наша вакцина буде конкурентною", - сказав він.

Вчений розповів про процес розробки вакцини.

"У нас є календар робіт. Зараз ми замовили синтетичні гени, які кодують ці два білки корони вірусу. Їх синтезують в Німеччині, через два тижні ми повинні їх отримати та будемо конструювати вектори, плазміди, які ми будемо вводити в хромосоми дріжджів, і дріжджі почнуть синтезувати, крім своїх білків, велику кількість цих двох вірусних білків. Потім ми будемо напрацьовувати метод їх аналізу, очищення, оптимізації культивування продуцентів для накопичення максимальної кількості цих білків, і останній етап нашого проекту — перевірка ефективності дії вірусних білків як вакцини на лабораторних тваринах. Це трансгенні миші, які мають людський рецептор, через який коронавірус проникає в клітину", - пояснив Сибірний.

За його словами, в разі успішності проекту почнеться етап вакцинації добровольців та інші стадії клінічних досліджень. "Але цей наш проект закінчується на лабораторних тваринах в кінці наступного 2021 року", — зазначив він.

Також Сибірний розповів, чи отримали вчені заплановані кошти на розробку вакцини.

"У нас був кошторис на 10 млн. З них 1 млн отримують колеги з Національної академії медичних наук з Києва, які будуть проводити експерименти на лабораторних тваринах, а 9 млн повинні були до нас надійти... Але вже є інформація, що отримаємо на 500 -600 тисяч менше. Це начебто тому, що проект повинен був початися 1 червня, але вже жовтень, а проект ще не почався, бо не були підписані всі документи. Думаю, в листопаді вже кошти частково прийдуть", — сказав він.

Українська вакцина від коронавірусу: що відомо

  • 20 жовтня президенту Володимиру Зеленському представили результати доклінічної фази дослідження українського кандидата у вакцини проти COVID-19.
  • Розробники представили главі держави результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини. Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу.
  • Один з розробників – міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології, доктор медичних наук Михайло Фаворов – заявив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують. Він назвав дуже позитивним фактом те, що досі в Україні не було стрибка летальності у порівнянні зі зростанням кількості хворих.
  • Зеленський в інтерв'ю українським телеканалам, яке вийшло 22 жовтня, зазначив, що вакцина буде унікальною.