REUTERS

У Кропивницькій виправній колонії № 6 помер ув'язнений, в якого раніше діагностували СOVID-19.

Про це у своєму Telegram-каналі повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

За її словами, 14 травня чоловіка госпіталізували до лікарні № 4 Кропивницького через погане самопочуття, з діагнозом "гостре запалення легень" його перевели до інфекційної лікарні № 1, де наступного дня зробили тест на коронавірус, який показав негативний результат.

Відео дня

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 5 червня (онлайн)

19 травня чоловіка виписали з лікарні і помістили на ізоляцію в окрему камеру в медичній частині Кропивницької виправної колонії № 6. Однак через супутні хронічні хвороби ув'язнений перебував у важкому стані, через що керівництво колонії 1 червня направило чоловіка до лікарні з метою підготовки висновків лікарів про його звільнення від відбування покарання за станом здоров'я.

"3 червня йому зробили ПЛР-тест, який показав позитивний результат. Однак 4 червня чоловік помер. Наразі з'ясовується, за яких обставин ув’язнений захворів на коронавірус", - зауважила омбудсмен.

Денісова уточнила, що, за словами керівництва виправної колонії, всім контактним особам, зокрема трьом фельдшерам і вісьмом засудженим, які були в медчастині, зробили тести, вони перебувають в ізоляції.

Крім того, на самоізоляції перебувають 12 працівників конвою.

Денісова нагадала, що 13 травня моніторингова група Офісу омбудсмена перевірила вказану виправну колонію на дотримання стану забезпечення заходів із запобігання поширення коронавірусу.

За результатами перевірки були зафіксовані порушення в організації протиепідемічних заходів, а керівництву пенітенціарної установи та Південного міжрегіонального управління були скеровані відповідні акти реагування для вжиття відповідних заходів.

"Вважаю, що смерть ув’язненого – наслідок неналежної організації та контролю за впровадженими карантинними заходами в установах покарань, а також фактичного ігнорування виконання наданих рекомендації за результатами моніторингових візитів, здійснених у рамках національного превентивного механізму", - наголосила Денісова.

Омбудсмен звернулася до Офісу генпрокурора з проханням провести перевірку за фактом смерті ув’язненого та вжити заходів щодо притягнення до відповідальності винних осіб.

Денісова закликала Міністерство юстиції негайно забезпечити проведення тестування всіх працівників та утримуваних осіб у пенітенціарних установах, де були зафіксовані підозри та випадки захворювань на COVID-19, і провести тестування серед ув’язнених осіб, які хворіють на негоспітальну пневмонію у всіх пенітенціарних установах.

Денісова також вимагає від Міністерства охорони здоров'я терміново забезпечити пенітенціарні заклади відповідними тестами.