Лікарі вказують на те, що цукровий діабет і COVID-19 – це може бути «дорога з двостороннім рухом» / фото УНІАН

Провідні лікарі світу вивчають питання впливу коронавірусної хвороби COVID-19 на виникнення цукрового діабету у пацієнтів.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив експерт у галузі ендокринології, доктор медичних наук, професор, лікар-діабетолог Борис Маньковський.

За його словами, днями було опубліковано лист, що написаний провідними діабетологами світу. Лікарі вказують на те, що цукровий діабет і COVID-19 – це може бути «дорога з двостороннім рухом».

Відео дня

Читайте такожCOVID-19 може викликати діабет у здорових пацієнтів - науковці

«Дійсно, діабет підвищує ризик важкого перебігу COVID-19. І дійсно, описані випадки, коли у людей з COVID-19 діагностується цукровий діабет з досить або дуже високими показниками глюкози крові. Тут можливі варіанти: або COVID-19 штовхає маніфестацію діабету - коли людина була вже близька до розвитку діабету, а COVID-19, як будь-який інший стресовий фактор, штовхнув маніфестацію захворювання, або COVID-19 вражає клітини підшлункової залози і призводить як причинний фактор до розвитку діабету», - прокоментував Маньковський.

За його словами, це питання зараз на стадії обговорення.

«І в цьому листі провідні діабетологи світу запропонували створити реєстр пацієнтів, які хворіли чи хворіють на коронавірусну інфекцію для того, щоб подивитись, чи буде підвищений ризик розвитку діабету у цих людей, чи не буде. Тобто питання на сьогодні на стадії обговорення, дослідження», - резюмував він.