Апарати ШВЛ не допомагають під час коронавірусу / фото УНІАН

Хворих на коронавірусну інфекцію потрібно забезпечувати киснем до того, як його рівень в організмі впаде до критичного рівня. Таким чином варто змінювати підхід до лікування заражених в Україні.

Таку думку в ефірі "Право на владу" висловила інфекціоніст та медексперт Катерина Булавінова.

Читайте такожАпарати виживання. Скільки життів врятують ШВЛ та ЕКМО в українських лікарнях

Відео дня

"Дуже важливий кисень не в інвазивній технології, тобто не коли трубку вставляють людині в горло. Я так дуже спеціально спрощую. А коли йому дають кисень вчасно. Коли йому вчасно поміряли рівень кисню спеціальним апаратиком маленьким, який називається пульсоксиметр, або застосунком, який є в мобільному телефоні. Доктор його правильно проконсультував телефоном, він своєчасно зрозумів, що дійсно потрібно отримувати цей кисень, почав його отримувати, коли ще є шлях назад. Тому що коли вже цей рівень кисню настільки знизився в крові, що немає шляху назад, то він просто побуде якийсь час на ШВЛ і помре все одно. Ми не повинні цього допускати", - каже вона.

За її словами, саме під час карантину потрібно змінити правила лікування, оскільки ці заходи дають змогу лікарням підготуватися до майбутнього прийняття хворих із коронавірусом.

"Ми повинні везти людини тільки в ту клініку, яка має кисень, яка може давати кисневу підтримку, тому що це не бактеріальна пневмонія, з якою людина лежить і їй колять якісь антибіотики і щось таке ще. Ні. Це зовсім про інше. Це вірусна, агресивна, швидка, двостороння пневмонія, якій потрібна хороша, не інвазивна вентиляція легень. ШВЛ - це вже зовсім, зовсім коли все погано, і не відомо, чим цей ШВЛ закінчиться. Ми повинні максимально рано знаходити таких пацієнтів, щоб вони отримували кисневу підтримку вчасно. І тоді вони зможуть пережити цей коронавірус. І ми повинні бути максимально чесними у ставленні до того, що відбувається в клініці. Це не тільки про апарати ШВЛ, а й про кисневі точки, про доступ до кисневої підтримки через назальні каналі, через маски, через маски з мішком, через Сіпап, через ШВЛ-апарати з не інвазивними режимами. Але пацієнт повинен доставлятися туди, де є киснева підтримка", - підкреслює Булавінова. 

Раніше УНІАН повідомляв, що МОЗ планує закупити близько 200 апаратів штучної вентиляції легень вітчизняного виробництва. ШВЛ українського виробництва відповідають найкращим стандартам і значно дешевші.

Читайте також: