На Закарпатті місць для хворих із COVID-19 не вистачає / фото УНІАН

Погіршення епідситуації на Закарпатті призвело до різкого збільшення кількості госпіталізованих хворих. Реанімаційні відділення в лікарнях першої хвилі переповнені.

Про це на брифінгу в Закарпатській ОДА повідомив Михайло Поляк, головний лікар Закарпатської інфекційної лікарні.

Читайте такожНа Буковині 57 нових випадків зараження COVID-19

Відео дня

«Погіршення епідситуації на Закарпатті призвело до різкого збільшення госпіталізованих хворих, в лікарнях першої хвилі реанімаційні відділення переповнені. За останні два тижні кількість хворих на коронавірус зросла у рази, ми скоро дійдемо до того, що не будемо мати місця для госпіталізації», — сказав Поляк.

Він пояснив, що наразі в лікарнях першої хвилі мало приймають хворих, адже процес одужання йде важко, близько трьох тижнів триває лікування в стаціонарі.

«На сьогодні, 20 червня, на ранок у лікарнях першої хвилі є 179 хворих. Учора виписано лише 11. Не виписуємо — отже, не маємо куди класти нових», — сказав Поляк.

Він також зазначив, що з 19 червня хворих на COVID-19 госпіталізують в районні лікарні.

«Але в деяких районах — Хустському, Свалявському, Іршавському, вони також переповнені. На сьогодні є понад 30 хворих в кожній», — сказав він.

Показник кількості нових випадків COVID-19 за останні 7 днів на 100 тисяч населення тут перевищений у кілька разів. Крім того, цей регіон України поки що єдиний, де перевищений ще один показник, - завантаженість лікарняних ліжок (майже 57%).

За останню добу на Закарпатті виявили найбільшу за увесь час кількість нових випадків коронавірусу - 109 інфікованих.

"Така тенденція пов'язана з тим, що пом'якшення карантину люди сприйняли як його скасування. Спостерігаємо низьку соціальну відповідальність", - так пояснює ситуацію з коронавірусом в регіоні голова Закарпатської ОДА Олексій Петров.

За його словами, в громадських місцях люди практично не носять маски та не дотримуються соціальної дистанції під час людних заходів. Він зазначив, що влада області буде змушена ще більше посилити протиепідемічні заходи.

Зараз на Закарпатті скасоване міжобласне регулярне транспортне сполучення. Якщо динаміка захворюваності збережеться, влада може зупинити й рух муніципального громадського транспорту, сказав він.

Олексій Петров також пригрозив місцевим підприємцям більш жорстким контролем і штрафами за недотримання карантинних заходів.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, який теж був присутній на брифінгу, також наголосив на серйозності ситуації й навіть порівняв її із тим, що на піку спалаху відбувалося в Італії та Іспанії.

"Кадри, які ми бачили кілька тижнів тому з Іспанії та Італії можуть, на жаль, повторитися в Ужгороді та в Закарпатській області", - сказав він.

Загалом в Україні минулої доби виявили 841 нового хворого. Це трохи менше, ніж напередодні, коли в Україні зафіксували черговий антирекорд — майже тисячу інфікованих. Кількість нових хворих в Україні стрімко зростає вже другий тиждень поспіль.

Раніше УНІАН повідомляв, що міністр охорони здоров’я Максим Степанов не виключає, що Закарпатську область доведеться готувати до запровадження додаткових карантинних обмежень у зв’язку зі складною ситуацією із захворюваністю на коронавірус у регіоні. За його словами, додаткові обмеження можуть бути запроваджені на один тиждень.

Раніше у Закарпатській області через різке зростання нових випадків зараження коронавірусом повернулися до більш жорсткого карантину: закрили дитсадки, скасували міжобласні перевезення та масові заходи

Як повідомлялося, у Закарпатські області зафіксовано 2069 випадків захворювання на коронавірус, з них 54 — летальні, 842 людини одужало. За останню добу виявлено 109 випадків коронавірусу. Це другий за останній тиждень антирекорд з початку пандемії. Попередній область встановила 17 червня, тоді зафіксували 82 нові випадки.