Коронавірус новини - коли лікар може закрити лікарняний інфікованому пацієнту / REUTERS

Лікар може закрити лікарняний пацієнту з COVID-19 на 14-й день навіть без тесту ПЛР.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, скільки дітей і медиків захворіли на коронавірус за добу

Про це сказав доцент кафедри службового та медичного права КНУ ім. Т.Г. Шевченка, голова Медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей на брифінгу в агентстві УНІАН.

Відео дня

Він зауважив, що лікарняний відкривається з моменту звернення хворого до лікаря. «Відкривається, як для простого респіраторного захворювання. А якщо підтверджується COVID-19, то він подовжується як при ковідному захворюванні», - пояснив Гелевей.

«Наші всі лабораторії не беруть аналізи раніше, ніж на 10-й день після того, як ви захворіли на ковідну інфекцію. Отже, на 10-й день ви вже можете піти, здати цей тест. Якщо він не буде позитивним, то ваш лікарняний буде закритий. Якщо він позитивний, а на 14-й день у вас нема жодних ознак респіраторного захворювання, то так само ваш сімейний лікар може закрити лікарняний, він має на це повне право. Навіть без підтвердження тесту на ПЛР (повторного – УНІАН)», - сказав Гелевей.

Водночас зауважив він, якщо у людини пішло ускладнення після коронавірусної інфекції, то лікар буде продовжувати лікарняний доти, поки пацієнт буде лікуватися.

Як відбувається перехід з паперових лікарняних на електронні

За словами Гелевея, через технічні проблеми система Helsi не працює належним чином: весь час зависає через сервери, які потребують заміни.

Якщо проблема не буде вирішена, то, додає Гелевей, існує загроза, що плани Міністерства охорони здоров’я повністю перейти на електронні лікарняні з 1 січня 2021 року навряд вдасться реалізувати.

«Замість того, щоб займатися хворими, лікарі зараз займаються боротьбою з системою Helsi. Це дуже критична ситуація… Не можу назвати навіть один заклад, де спробували ці електронні лікарняні, зокрема, у місті Києві», - прокоментував Гелевей.

Коронавірус: новини 30 вересня