Ситуація з коронавірусом в Сумах / Ілюстрація-фото УНІАН, Олександр Прилепа

У Сумській області "ковідні" лікарні переповнені - ліжок і медичного персоналу не вистачає. Хворі змушені ставати в чергу на госпіталізацію.

Читайте такожВ одному з обласних центрів України вирішили не встановлювати головну новорічну ялинку через коронавірус

Про це повідомляється в матеріалі OBOZREVATEL. Зазначається, що в регіоні кількість хворих коронавірусом стрімко зростає. Тільки за 24 листопада тут COVID-19 підтвердився у 729 осіб.

Відео дня

Нещодавно на порозі Путивльської лікарні померла пенсіонерка. Жінка два тижні хворіла коронавірусом, проте сімейний лікар не направила її на тест, оскільки не бачила підстав.

Коли жінка вже задихалася і прийшла на прийом до лікаря з сатурацією 30%, їй просто не змогли знайти місце для госпіталізації в лікарнях району. Зневірившись, вона сама пішла в лікарню просити про допомогу, але померла.

У лікарнях поруч з Путивлем, як з'ясувалося, просто немає місць. У Глухівському районі кількість хворих у ковідних відділеннях у два рази перевищувала кількість ліжок. Більш ніж на 100% були завантажені медустанови і в Білопільському районі.

Місцевий активіст Сергій Пушко каже, що ситуація з коронавірусом нікому нецікава.

"Після смерті жінки в Путивлі, якій не надали допомогу, вони вперше підтвердили, що у них в районах по дві людини на одне ліжко-місце. Влада пише переможні реляції про те, що у них заповнюваність на 60%. Але за словами знайомих, які перехворіли коронавірусом, там черга і для блатних. Не приймають навіть важких хворих", - сказав журналістам Пушко.

Мешканка Сум Лідія Жало своїми очима побачила ситуацію в міській лікарні №5, де лікують хворих з коронавірусом. Три дні і дві ночі вона провела під дверима реанімації, де знаходився її брат. На жаль, він так і не зміг побороти хворобу.

Жінка розповідає, що кілька днів брат Андрій спілкувався з сімейним лікарем, яка "спостерігала" за ним телефоном.

"Ще 30 жовтня Андрію стало погано, у нього піднялася температура. Він дзвонив мені і говорив, що сімейний лікар сказала пити таблетки, а в лікарню йти не треба. Це була п'ятниця, але в неділю йому стало зовсім погано. Швидка не хотіла їхати, проте ми наполягли. Бригада приїхала, але брата не забрали в лікарню, хоча він вже важко дихав. У понеділок все-таки у нього взяли ПЛР-тест, він зробив КТ. З'ясувалося, що у нього уражено 56% легенів. При цьому сатурація була 96-97%. А в четвер він мені подзвонив і сказав, що кашляє кров'ю. При цьому сімейний лікар не радила лягати в лікарню. У нас в Сумах просто так в лікарню не потрапиш. Мені довелося піднімати всіх, і брата швидка відвезла в реанімацію лікарні №5", – розповіла вона.

За словами жінки, смертей в реанімації було багато. Тільки в четвер, коли брата доставили туди, там померло чотири людини, на наступний день знову були смерті. Трупи складали в чорні спеціальні пакети і клали біля стінки в реанімації. Потім на каталці відвозили в морг.

"Я можу тільки вклонитися в ноги лікарям і медикам, які працюють там в реанімаційному відділенні. Розумієте, вони не ходять, вони там бігають. Вони виходять до родичів все мокрі, з них піт тече струмками. У них пекельна робота", - зізнається Лідія.

За її совами, медиків у лікарні катастрофічно не вистачає.

"Мені розповідали, що коли тут вирішили відкрити ковідне відділення, то частина медперсоналу просто звільнилася. Люди не хочуть ризикувати здоров'ям своїх і своїх близьких заради цих копійок. Решта лікарі працюють по кілька днів, вони там і сплять», - продовжує жінка.

Через брак медиків деяким навіть доводиться наймати медсестер спеціально для своїх рідних.

Що стосується ліків, то багатьох препаратів в Сумах вже немає не те що в лікарні, навіть в аптеках. Коли важкі хворі вмирають, то родичі просто залишають препарати на спеціальній тумбочці біля реанімації – для тих, кому вони ще можуть стати в нагоді.

Лідія звернула увагу, що в довідці про смерть її брата нічого не сказано про те, що він помер від коронавірусу, написали – від серцевої недостатності.  При цьому тіло родича не віддали і ховали за правилами поховання померлих від коронавірусу.

"Мені незрозуміло, чому у нас сімейні лікарі не направляють одразу людей в лікарні? Багатьом кажуть, що не треба лягати туди. Місць там дійсно не вистачає. У цій лікарні вже їдальню пристосували під ковідну палату. Чому відразу не роблять ПЛР-тести, теж незрозуміло. Чому дорожчають ліки, подорожчали труни. Кожен робить свій бізнес на горі", - підсумовує жінка.

Користувачі соцмереж тим часом виклали фото з лікарні №5 - на них видно, що палати в жахливому стані.

Facebook, Настя Козакова
Facebook, Настя Козакова
Facebook, Настя Козакова

Чиновники Сум тепер заявляють, що буквально 1 грудня в лікарні №4 міста відкриють відремонтоване ковідне відділення.

Однак медсестра цієї лікарні Юлія Вітковська виклала фотографії, на яких видно, що тільки частина двоповерхового корпусу готова до прийому пацієнтів. Половина ж ще стоїть в будівельних руїнах, і явно за кілька днів тут нічого доробити не встигнуть.

Facebook Юлії Вітковської

Більше новин про коронавірус