Ілюстрація REUTERS

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що Житомирський обласний лабораторний центр не припиняє приймати біологічні зразки для ПЛР-досліджень на COVID-19, частина зразків з цієї лабораторії сьогодні відправлена до менш завантажених.

Читайте такожТестування усіх хворих з ознаками COVID-19 і медиків відтепер обов'язкове – рішення РадиПро це Ляшко повідомив на своїй сторінці у Facebook.

Ляшко визнав, що у певних областях, зокрема, і в Житомирській, є велика кількість зразків для тестування на коронавірус.

Відео дня

Водночас він зазначив, що лабораторія в Житомирі не припинить приймати зразки для проведення ПЛР-досліджень та всі лабораторії в країні, де здійснюються такі ж тестування, продовжують працювати.

«Сьогодні частина зразків Житомирського обласного лабораторного центу була відправлена в інші лабораторії, які менш завантажені», - заявив він.

Ляшко зауважив, що минулого тижня отримав кілька сигналів, що в Житомирській області є проблеми з проведенням ПЛР-досліджень і що людям із затримкою надають результати аналізів.

«У суботу в Житомир була відправлена комісія Міністерства охорони здоров’я, яка за результатами перевірки дала відповідні рекомендації. В.о. керівника Житомирського лабораторного центру пообіцяв взяти ці рекомендації в роботу та виправити помилки. Вчора мені повідомили, що нічого не змінилось і що в.о. керівника лабораторного центру був надісланий лист, що протягом 3 днів лабораторія не буде приймати зразки на дослідження коронавірусної хвороби», - повідомив він.

Головний санітарний лікар зауважив, що після того, як про це дізнався, одразу поїхав в Житомирський обласний лабораторний центр, де поспілкувався із людиною, яка виконує обов’язки керівника, та зустрівся із колективом лабораторного центру і головою Житомирської ОДА.

«Основна проблема – відсутність комунікації в.о. керівника лабораторного центру та всіх інших стейхолдерів (медичні заклади, ОДА, міська рада). Через це не вирішуються та накопичуються проблеми. Медичні працівники лабораторії молодці і працюють понаднормово вже кілька місяців. Питання стоїть тільки в самій організації процесу. Складні часи потребують складних рішень. У період епідемії особливо», - додав він.

Ляшко наголосив, що зараз всі проблеми та питання мають вирішуватися як ніколи оперативно.

За його словами, посадовця відсторонено від виконання обов’язків керівника центру.

Ляшко зауважив, що протягом найближчих кілька днів у МОЗ визначаться із кандидатурою, на яку буде покладене тимчасове виконання обов’язків керівника Житомирського лабораторного центру та головного державного санітарного лікаря області, а після завершення епідемії COVID-19 буде оголошено конкурс на цю посаду.

Нагадаємо, 6 травня стало відомо, що у Житомирській лабораторії з 7 по 9 травня не прийматимуть біоматеріали для тестування на коронавірус, виняток - діти і тяжкохворі пацієнти.

Відповідний документ за підписом головного санлікаря Житомирської області оприлюднили ряд ЗМІ. У листі вказується, що таке рішення прийнято у зв’язку з тим, що лабораторія завантажена на 7-8 днів вперед і не має можливостей для зберігання такого обсягу біологічних матеріалів.

Читайте також: