Експерт закликала не призначати антибіотики при COVID-19 всім підряд / REUTERS

У медичних закладах часто призначають антибіотики від коронавірусу, але вони від нього не лікують.

Про це розповіла інфекціоніст, медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Катерина Булавінова в ефірі ток-шоу "Право на владу", передає ТСН.

За її словами, необґрунтоване призначення антибіотиків викличе резистентність (нечутливість) до цих ліків, що призведе до інших проблем.

Відео дня

"Божевільні призначення антибіотиків на первинці - всім колоти в сідницю. Припиніть, залиште всіх у спокої. Перестаньте всім в сідницю колоти, і взагалі припиніть призначати антибіотики всім і кожному. Пацієнти, які дивляться (ток-шоу. - ред.), оскаржуйте призначення антибіотиків. Антибіотики не лікують COVID-19, тому що буде антибіотикорезистентність, будуть проблеми", - закликала вона.

Інфекціоністка також не знає, чи всім вистачить ліків: "Ліки, які мають величезне значення, це антибіотики в лікарнях для внутрішньолікарняної інфекції - стероїдні гормони, які однозначно змінюють картину за коронавірусу, і це препарати, які розріджують кров. Я не знаю, вистачить їх чи ні".

Читайте такожМОЗ розповіло, чи варто лікувати коронавірус антибіотиками

Натомість медичний експерт ЮНІСЕФ переконана, що кожному слід зробити щеплення від грипу, адже в разі захворювання ще й на коронавірус, наслідки будуть сумними.

"Будь ласка, негайно все провакцинуйтеся від грипу, якщо ви працюєте в лікарні, на території лікарні, на швидкій допомозі, поліклініці, де завгодно".

"Вакцинованими від грипу повинні бути всі, хто працюють на якихось підприємствах, які забезпечують наше життя: тобто, електроенергія, вода і все інше. Це досить серйозно, тому що комбінація грипу з коронавірусом буде дуже сумним результатом", - додала Булавінова.

Вона також порадила усім, хто перебуває в групі ризику, а саме - люди віком від 65 і люди, у яких є бронхіальна астма, діабет тощо, зробити щеплення від пневмококу.

Вас також можуть зацікавити новини