Ольга Голубовська / фото УНІАН

Місцеві вибори в Україні не за горами, і через це в публічній площині критикуються будь-які обмеження, "особливо провладними політиками". У протидії епідеміям інфекційних захворювань рекомендації медиків і рішення влади повинні бути пріоритетніше будь-яких "особистих думок" на цю тему, подобається це комусь чи ні.

Читайте такожКоронавірус в Україні: Степанов розказав, коли лікарям доведеться обирати, кого лікувати, а кого ні

Таку думку висловила завкафедрою інфекційних захворювань Національного медуніверситету Ольга Голубовська в інтерв'ю Олесі Бацман на YouTube.

"Ніякої "демократії" в подоланні інфекційного захворювання бути не може. Тому що люди можуть не розуміти цю проблему", - сказала вона, навівши приклад, коли молодь розносить інфекцію, тому що "не стикалися з цим або не вистачає розуму зрозуміти".

Інфекціоніст поскаржилася, що безвідповідальна поведінка людей під час епідемії – ігнорування масок і дистанціювання, ходіння в гості і подібна соціальна активність, – наслідок того, що держава дозволяє так чинити.

"Треба посилювати", - підкреслила доктор медичних наук, додавши, що навіть у країнах ЄС під час хвиль коронавірусу впровадили систему штрафів за порушення вимог епідрежиму, як для фіз -, так і юросіб.

Голубовська стверджує, що через рік світ, який переживає пандемію COVID-19, "буде зовсім іншим, багато хто переоцінить свої цінності".

"Вже в квітні всі будуть по-іншому дивитися на цю проблему. <...> Ми на межі колапсу. Це вже абсолютний факт. Особливо ті зони, які вже "червоні". А ми ще не увійшли навіть у найважчий сезон. З листопада по січень будуть такі піки, що всі прозріють", – прогнозує Голубовська - член оперативного штабу МОЗ щодо запобігання поширенню COVID-19.

Коронавірус в Україні: що варто знати