В Україні введуть жорсткий карантин при 30 тисячах випадків COVID-19 на добу / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

При теперішньому співвідношенні хворих та шпиталізованих, повний локдаун в Україні можуть ввести за умови 30 тисяч нових хворих COVID-19 на добу.

Про це розповів міністр охорони здоров’я Максим Степанов Степанов в ефірі одного з телеканалів, повідомляє УП.

Степанов розповів, що повного карантину в країні вимагатимуть при локдауні конкретно медичної системи. Тому в Україні це може статися, коли кількість нових хворих на COVID-19 буде по 30 тисяч декілька днів.

Відео дня

"Якщо буде загроза повного локдауну медичної системи, ми будемо наполягати на тому, що треба вводити більш жорсткий карантин. Для нас головне – це кількість людей, які госпіталізуються. Якщо говорити про відсоток хворих, які потрапляють до лікарні, я думаю, що це (станеться локдаун медичної системи – УНІАН) вже порядку понад 30 тисяч на добу в певному періоді, тоді це може викликати серйозні проблеми щодо навантаження на медичну систему", - заявив міністр.

Раніше Степанов казав, що жорсткий карантин можливий, якщо щодня в Україні будуть фіксувати до 20 тисяч випадків зараження коронавірусом за добу, а заповнюваність ліжок, враховуючи і ті, які будуть в мобільних госпіталях, складе 100%.

Водночас 22 жовтня президент України Володимир Зеленський заявляв, що тотальний локдаун доведеться ввести, якщо кількість нових хворих за добу досягне 15 тисяч.

Читайте такожВід 17 до 33 тисяч жертв до кінця року: в Україні спрогнозували смертність від COVID-19 за трьома сценаріями

Ситуація з коронавірусом в Україні

В Україні за добу зафіксовано 14 тис. 575 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19, померли - 229 осіб.

За весь час пандемії в Україні захворіли – 598 тис. 085 осіб; одужали – 274 тис. 324 особи; летальних випадків – 10 тис. 598; проведено ПЛР-тестувань – 4 млн 108 тис. 825.

Карантин вихідного дня

11 листопада Кабмін ухвалив рішення про введення в країні з 14 по 30 листопада карантину вихідного дня. Він діятиме з 00:00 суботи до 00:00 понеділка.

Зокрема, у вихідні дні з обмеженнями, передбаченими в будні дні, додатково заборонено роботу кав’ярень і ресторанів (за винятком послуги «з собою»), робота ТРЦ, інших розважальних закладів, фітнес-центрів тощо. Дозволено працювати продуктовим магазинам, аптекам, ветаптекам, поштовим відділенням, медустановам, АЗС. Це викликало невдоволення серед власників і працівників «забороненого» на вихідні бізнесу.

Мери окремих міст, зокрема Львова, Житомира, Тернополя, Черкас, Дніпра, Одеси, Івано-Франківська, заявили, що в їхніх містах не виконуватимуть рішення Кабміну про запровадження карантину вихідного дня.

17 листопада Верховна Рада не підтримала проект постанови про рекомендації уряду пом'якшити карантинні обмеження, запроваджені у вихідні дні.