Ілюстрація / REUTERS

Зростання кількості інфікованих коронавірусом в Україні за 3 червня (588 випадків) пов'язано з послабленням карантину, однак вирішальним буде статистика за 10 днів, після останнього етапу пом'якшення.

Про це «Обозревателю» сказав віце-президент Національної академії наук, яка моделює поширення епідемії, Анатолій Загородній. За його словами, поки середнє число інфікованих уповільнюється.

Читайте такожУ МОЗ розповіли, де за минулу добу виявлено найбільше нових випадків COVID-19

Відео дня

"Епідемія в Україні проходить, але повільно. Середнє число захворювань і нових активних хворих говорить про те, що пік пройдено. Він припав на першу декаду травня, потім було помітне зменшення і невелике зростання. За 10 днів після останнього етапу пом'якшення, у нас буде більш ясна картинка. Якщо не буде істотного зростання – все не так вже й песимістично", – уточнив академік.

Виходячи із нинішніх цифр щодо кількості тих, хто захворів й одужав, надалі в НАН прогнозують зменшення або вихід на плато.

"Якби карантин не пом'якшували – епідемія загасала б. Якщо приріст вийде на рівень плюс 10% – буде щось схоже на плато з невеликою кількістю нових активних хворих. Це теж не так погано. Якщо кількість тих, хто одужав, і далі перевищуватиме кількість новоінфікованих – це буде дуже позитивна тенденція і означатиме, що епідемія йде на спад", – запевнив він.

Колишній санітарний лікар України Святослав Протас погоджується, що сплеск кількості інфікованих за добу – це наслідок пом'якшення карантину. Мовляв, "карантин пом'якшили – кількість хворих збільшилась, це було досить прогнозовано".

Нагадаємо, станом на 4 червня кількість заражених коронавірусом в Україні та світі перевищила 6,6 млн. Тільки за останню добу на COVID-19 захворіло понад 120 тисяч осіб.