Ілюстрація / REUTERS

Коронавірус не буде, швидше за все, сезонним захворюванням, а відступить тільки після появи колективного імунітету або вакцини. Україну ж восени чекає загострення ситуації з COVID-19, найкритичніше буде в жовтні.

Лікар-інфекціоніст, колишній глава Центру громадського здоров'я України Володимир Курпіта в ефірі телеканалу Obozrevatel TV поділився прогнозами щодо тривалості карантину, назвав проблеми, з якими стикаються науковці у вивченні нового вірусу, а також пояснив, чому контактних осіб не варто тестувати раніше ніж через 14 днів після контакту.

"Насправді в 2020 році ми вперше зіткнулися з новим вірусом. Через це багато речей ми робимо без достатньої історії або навичок. Науковці роблять якісь висновки, але все досить швидко змінюється. Цій інфекції всього лише сім місяців. Я б хотів нагадати, що ВООЗ оголосила надзвичайну ситуацію в області громадського здоров'я ще 30 січня. І з того часу періодично скликає надзвичайний комітет. Чому проблема виникла саме зараз? Тому що насправді були дуже великі надії, що вірус набуде ознак сезонного захворювання, як це відбувається з грипом або іншими респіраторними захворюваннями. Але приклади, які зараз є і в Північній, і в Південній півкулях, говорять про те, що вірус, напевно, не буде сезонним захворюванням. Він буде постійно присутній в суспільстві до тих пір, поки ми не перехворіємо достатньо, щоб сформувати колективний імунітет, або поки не буде створена вакцина", - упевнений лікар.

Відео дня

Курпіта зазначив щодо тривалості карантину – поки найоптимістичніші прогнози епідеміологів кажуть, що, мабуть, варто розраховувати на весь 2021 рік, оскільки за цей час значна кількість населення не перехворіє і не буде вакцини у великому доступі: "Тому готуємося до адаптивного карантину, який зараз запроваджується урядом протягом тривалого часу".

На питання, чи потрібно чекати, як мінімум, півтора роки з того часу, епідеміолог відповів ствердно.

Читайте такожЛяшко: Україна отримає від ВООЗ вакцину від COVID-19 для 20% населення

"Так. Але при цьому ми також бачимо, що ті жорсткі вимоги до дотримання карантину, які були запроваджені, наприклад, у березні, зараз пом'якшилися. Дозволено працювати підприємствам і установам громадського харчування. Єдине, що потрібно, – здійснювати постійний моніторинг ситуації. Якщо в якійсь з областей, в районі або місті буде погіршення епідемічної ситуації, тоді, можливо, в цьому регіоні локально можна буде посилити певні заходи".

Це так звані зони, про які уже говорили і в Кабміні – червона, жовта, зелена. Лікар також висловив власну думку щодо того, хто, за станом на 1 вересня, опиниться в зеленій зоні, чиї діти підуть до школи, а хто залишиться в жовтій чи червоній і діти будуть вчитися онлайн.

"Дуже невдячна справа зараз робити якісь прогнози на такий тривалий період, оскільки ситуація змінюється досить динамічно. Все буде залежати від дуже багатьох факторів. Я думаю, на 1 вересня ситуація залишиться приблизно такою, як і є. Можливо, трохи погіршиться епідемічна ситуація в південних регіонах України, оскільки традиційно в серпні люди можуть поїхати туди відпочивати. Але найбільш критичну ситуацію можна очікувати десь у другий-третій тижні жовтня, коли в Україні традиційно розпочинається сезон гострих респіраторних захворювань. І, звичайно, місто Київ завжди в зоні ризику у зв'язку з тим, що це місто-мільйонник, куди приїжджає велика кількість людей як з країни, так і ззовні. У місті величезна мережа різних закладів і транспорту, де, власне, і відбувається передача вірусу", - зазначив фахівець.

Щодо передачі вірусу, потрібно переглянути нормативи МОЗ, щоб обмежити поширення вірусу, адже зараз після виявлення коронавірусу у одного з рідних повторні тести для його родичів проводять через тиждень, можливо через два, але не відразу. Весь цей час люди контактують з іншими: "Дійсно, виявлення контактних осіб є одним із пріоритетних завдань, яке ставлять перед собою епідеміологи. Але точної відповіді на запитання, чи варто всіх тестувати буквально на наступний день чи все-таки слід забезпечувати певний елемент ізоляції, немає. Науковці досі сперечаються. Чому це відбувається? Власне, сам інкубаційний період COVID-19 – з моменту потрапляння вірусу до моменту, коли вірус починає виділятися у зовнішнє середовище, – не відбувається за кілька годин. Для цього потрібно кілька днів, зазвичай 3-5, якщо людина все ж захворіла. Але реалізація цього процесу не відбувається повністю. В середньому в колі оточення може захворіти близько 13% з тих, з ким потенційно хворий контактував.

Тому проводити масове тестування, мабуть, економічно недоцільно. Варто все-таки використовувати ті рекомендації, які зараз давав МОЗ про необхідність ізоляції, якщо вам повідомляють, що ви мали контакт.

Після цього протягом 14 днів відбувається спостереження. Якщо людина не захворіла, то й проводити тестування особливого сенсу немає, тому що з великою ймовірністю тест буде негативним", - зазначив епідеміолог.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на 30 липня виявлено рекордну кількість нових випадків коронавірусу - за добу заразилися 1197 осіб. Всього в Україні зафіксовано 68 тис. 794 випадки інфікування коронавірусом, 37 тис. 394 людини одужали і 1 673 тис. померли. Київ і ще 12 областей України не відповідають вимогам ослаблення карантину