Коронавірус призводить до згущення крові / фото depositphotos.com

Завідувач 1-го хірургічного відділення Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Гнат Герич розказав, що останнім часом до них потрапляє все більше пацієнтів з віддаленими ускладненнями коронавірусної інфекції, які потребують термінового хірургічного втручання. Це венозні тромбози і тромбоз судин тонкого кишківника.

Читайте такожСтало відомо про симптом COVID-19 в українців, який одразу вказує на інфікування

Та через несвоєчасне звернення врятувати вдається не всіх, пише ZAXID.NET.

Відео дня

"Останнім часом до нас все частіше потрапляють пацієнти, у яких ми діагностуємо венозні тромбози, які утворюються у глибоких і поверхневих венах нижніх кінцівок, а також мезентеріальний тромбоз, коли тромб потрапляє у просвіт судин тонкої кишки і спричиняє порушення кровопостачання. Більшість таких пацієнтів перехворіли на COVID-19, або коронавірусна інфекція у них є супутнім захворюванням і утворення тромбів виникає як ускладнення коронавірусної хвороби", – розповів Гнат Герич.

За словами медика, останнім часом до хірургічного відділення лікарні госпіталізували п’ятьох пацієнтів з тромбами у тонкій кишці. І лише одному вдалося видалити тромб і відновити кровопостачання. У двох хворих довелося забирати частину змертвілої кишки і ще двох пацієнтів, які звернулися запізно, врятувати не вдалося.

"При мезентеріальному тромбозі виникають раптові різкі болі в животі, які також можуть бути переймоподібними. Виникає нудота, блювота, здуття кишківника. Температура може піднятися до 37 градусів. Якщо інтенсивність болю оцінювати за 10-бальною шкалою, то при цьому тромбозі її інтенсивність дорівнює 9 балам. У таких хворих в запасі є лише кілька годин, щоб вчасно забрати тромб і відновити кровопостачання тонкої кишки", – наголошує Гнат Герич.

Хірург радить у разі перших тривожних симптомів одразу звертатися до лікаря-хірурга. Якщо на нозі, як правило, на одній раптово з’явився набряк і водночас болю нема – це може бути тромбоз глибоких вен. Під час тромбозу поверхневих вен може бути локальний біль у місці утворення тромбу.

Особливо, мають бути насторожі пацієнти, які мають проблеми з серцем, різного роду аритмії. У них такі тромби утворюються найчастіше.

Для профілактики тромбозів використовують антикоагулянти (препарати, що розріджують кров), які обов’язково треба використовувати під час лікування коронавірусу і після нього. Найкраще у вигляді уколів, вони, за словами Гната Герича, більш ефективні, ніж таблетовані препарати.

"Це особливо стосується людей, які від коронавірусної інфекції лікуються вдома. Цей вірус призводить до згущення крові, а це своєю чергою, до утворення тромбів. Тому хворим слід чітко дотримуватися рекомендацій сімейного лікаря, а літнім людям особливо. Бо виходить так, що коронавірус вони побороли, а його віддалені ускладнення ускладнили або навіть забрали життя", – каже Гнат Герич. 

Ускладнення через коронавірус: що варто знати

  • Коронавірус - це абсолютно нове явище, з яким зіштовхнулись медики, науковці та звичайні люди. Інфекція має нетиповий перебіг, зокрема, часто супроводжується задухою. Про це розповів кандидат медичних наук, завідувач пульмонологічного та інфекційного відділень Волинської обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.
  • Для обов'язкової госпіталізації хворого на коронавірус у нього повинні бути важкі симптоми, наприклад - запаморочення і ядуха. Про це розповів лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Дубровський.
  • Коронавірус підвищує ризики утворення згустків крові у деяких пацієнтів. Нове дослідження, проведене в США, показало, що вчасне застосування препаратів для розрідження крові може значною мірою скоротити такий ризик.
  • Люди з надмірною вагою тяжко переносять COVID-19, медики пояснили причини. Жирові клітини дають можливість коронавірусу розмножуватися, а також шкодять реакції імунної системи.