У Рівненській області лікарні забиті пацієнтами / фото УНІАН

Рівненська область опинилася на межі колапсу. Як і в багатьох інших регіонах України, тут катастрофічно не вистачає кисню для хворих на COVID-19 пацієнтів. Чиновники кажуть, що у них приготовлено 1500 ліжок для пацієнтів, але волонтери стверджують, що насправді далеко не до всіх з них підведений кисень. А подихати ним можна тільки по черзі.

Як пише OBOZREVATEL, в регіоні спотворюється статистика щодо померлих від вірусу. Людей з низькою сатурацією виписують додому і залишають сам на сам з проблемою нестачі кисню. І якщо людина вмирає, то в довідці про смерть ніхто не вказує, що він був хворий коронавірусом.

Читайте такожНа Рівненщині коронавірусом заразилися шість медиків (відео)

Відео дня

У Рівненській області є лікарні, де зайнято 100% ліжок для хворих на коронавірус. Однак є й такі, де зайнято тільки половину місць. Причина – в області погано організовано логістику госпіталізації пацієнтів.

До того ж далеко не всі керівники лікарень згодні з тим, щоб на базі їхніх установ розгортали шпиталі для хворих на COVID-19. Наприклад, категорично проти цього виступили в міському управлінні охорони здоров'я.

У Рівному не хочуть віддавати під госпіталь центральну міську лікарню. Чиновники мотивують це тим, що в лікарні працює неврологічне, щелепно-лицьове відділення, які дуже потрібні. А також у лікарні досі не подумали про те, щоб забезпечити пацієнтів киснем. Тут усього 80 пунктів за виділеного під коронавірус 241 місця.

Водночас в області не вистачає місць для госпіталізації. Тому недавно тут вирішили перепрофілювати ще кілька медустанов під лікування хворих на коронавірус. Крім Рівненської міської лікарні, йдеться про Дубенську, Костопільську, Сарненську, Рокитнівську центральні лікарні.

Заступник головного лікаря Сарненської центральної районної лікарні Віталій Роєнко каже, що в їхній реанімації стабільно зайнято 100% місць. Хворих багато.

"У нас на сьогодні 80 хворих, з них 15 – важкі. Кисневих концентраторів достатньо, а ось кисневі точки в грудні будемо проводити додатково. Але поки у нас не було ситуації, що потрібно вибирати кому дати кисень, а у кого забрати", – запевняє Роєнко.

Після виписки приховують причини смерті

Волонтер з Рівного Вікторія Шинкаренко запевняє, що насправді статистика смертей від коронавірусу в області занижена. Причина в тому, що люди можуть вмирати не відразу в лікарні, а через тиждень або через місяць після того, як їх виписали додому.

"Після того, як люди заразилися коронавірусом, у них пошкодилися легені на 50-70%. І вони стали залежними від кисню. У лікарні пацієнти пройшли лікування медпрепаратами, і тепер має бути довга реабілітація киснем. Але оскільки в них уже виробилися антитіла, а тест негативний, то їх виписують.

Я розумію лікарів, вони вже не мають права тримати таких пацієнтів у лікарні, потрібно звільняти місця для нових хворих. І якщо людина вже вдома без кисню вмирає, то в причині смерті вказують серцеву недостатність або ще щось. Але те, що насправді людина померла від ускладнень, спричинених коронавірусом, ніхто не пише", – розповідає Шинкаренко.

Читайте також"Лікуватися доводиться подорожником": волонтер розповів про жахливу ситуацію в лікарнях ОРДЛО

Зараз волонтер постійно видобуває кисневі концентратори для таких людей, щоб хоча б дати шанс вижити.

"Але це ж не волонтерська робота. Я вже давно, ще в березні, казала нашому обласному міському відділу охорони здоров'я, нашому губернатору: купіть і встановіть у кількох лікарнях кисневі генератори. Це такі станції, які виробляють кисень просто з повітря. Така станція обійдеться в 5 млн грн, але ви щомісяця будете економити по мільйону гривень на те, що везете кисень зі Львова до Рівного. Щодня – це приблизно 40 тисяч гривень. Якщо машина по дорозі ламається або на виробництві щось трапилося, то все зупиняється. Коли немає вчасно цього кисню, то санітарка або медсестра вночі виходить і перемикає кисень на десять балонів, які стоять про запас на такі випадки. Хіба це діло", – каже Шинкаренко.

Кисню катастрофічно не вистачає

Також волонтерка розповідає, що кисневих пунктів у Рівному бракує. Чиновники у свої звіти записують усе, навіть те, що привезли волонтери.

"У них у палаті на чотирьох пацієнтів обладнано тільки один кисневий пункт. І вони пишуть, що в них чотири кисневих місця. А те, що вони дають людям дихати по черзі, про це вони не повідомляють. Я не можу добитися від обласної влади, яка каже, що в них 1500 ковідних ліжок, то скільки ж із них насправді під'єднано до кисневих пунктів? Цю інформацію не дають", – розповідає Шинкаренко.

Кожна киснева бочка, яку нині встановлено в лікарні, розрахована тільки на 80 пунктів. Тобто коли у звичайній реанімації в міській чи обласній лікарні з'являються пацієнти з COVID-19 і пунктів стає більше, то тиск у трасі просто падає.

Також волонтерка пропонує владі створити мобільні бригади, які їздитимуть містом або районом і даватимуть можливість хворим людям подихати киснем від концентратора.

"Комусь потрібно поди́хати кілька годин на день, комусь – кілька разів на день. Але ми зможемо врятувати людей. Проте нікому це не потрібно", – дивується волонтерка.

Також у Рівненській області, як і по Україні, усю статистику щодо захворювання на коронавірус можна множити на п'ять. Оскільки дуже багато членів сім'ї, які контактують із хворим, просто вже не проводять дорогі тести. Вони розуміють, що теж хворі на коронавірус, але переносять його легше, тому лікуються вдома. Ніхто їх у статистику просто не вносить.

Також в області не вистачає лікарів і молодшого медичного персоналу. За словами Шинкаренко, ще на початку пандемії з лікарень звільнилися санітарки. Тому що зазвичай це жінки з групи ризику. А вмирати за 3,5-4 тисячі гривень ніхто не хоче. І тепер є лікарні, де на 2-му поверсі тільки три санітарки.

"А 9 листопада польський уряд ухвалив рішення брати на роботу лікарів із таких країн, як Україна й Білорусь, за спрощеною процедурою. Тобто без всякої карти поляка тощо. Досить досвіду роботи й диплома. Так ось на першу чергу комісії, яка розглядатиме кандидатури, заяви подали 480 лікарів. Думаю, скоро у нас медиків уже не буде за таких зарплат і такого ставлення", – вважає Шинкаренко.

Коронавірус в Україні: що відомо

  • В Україні за добу зафіксований 15 131 новий випадок коронавірусної хвороби, померли 235 осіб. Також за минулу добу госпіталізовано 1776 осіб; летальних випадків - 235; одужали 13383 людини.
  • За весь час пандемії в Україні захворіли 787891 особа; одужали 397809 осіб; летальних випадків - 13195.
  • Зокрема, на сьогодні у Рівненській області зафіксували 32702 випадки інфікування COVID-19. З них за останню добу - 479 випадків.