Віктор Ляшко назвав алгоритм дій при появі симптомів COVID-19 / REUTERS/Nexu Science Communication

Заступник міністра охорони здоров'я - головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко повідомив алгоритм дій у разі виникнення симптомів COVID-19.

У рамках відеозвернення президента Володимира Зеленського, опублікованого на сторінці глави держави у Facebook 18 листопада пізно ввечері, Ляшко сказав: "Щодня в соціальних мережах можна прочитати величезну кількість дописів про те, що потрібно робити або що не потрібно робити, коли викликати сімейного лікаря, а коли не викликати, коли звертатись до екстреної медичної допомоги, а коли - ні у разі, коли є симптоми коронавірусної хвороби".

"Залишайтесь вдома, не йдіть на роботу, на навчання, не відвідуйте громадських будівель, зателефонуйте своєму сімейному лікарю, детально опишіть симптоми хвороби, а також повідомте інші важливі деталі, які вважаєте за потрібне, обов’язково повідомте лікарю, чи були ви в контакті з підтвердженим випадком на COVID-19. Далі – слухайтесь і дотримуйтесь рекомендацій та порад лікаря. В жодному разі не займайтесь самолікуванням, особливо не призначайте собі антибіотикотерапію, вона не за призначенням може призвести до антибіотикорезистентності, і це матиме негативні віддалені наслідки як для вашого особистого здоров’я, так і для здоров’я нації в цілому", - зауважив Ляшко.

Також Ляшко закликав людей з підозрою на COVID-19 отримати у свого сімейного лікаря консультацію про те, що потрібно зробити для безоплатного тесту, "щоб до вас приїхала мобільна бригад, взяла зразок на дослідження та доставила її в державну лабораторію".

Читайте такожСтепанов: спостерігається ситуація, коли хворі на COVID-19 звертаються за допомогою дуже пізно

"Сьогодні держава профінансувала роботу мобільних бригад - бригада має приїхати до вашої домівки, забрати зразок на дослідження і передати результат вашому сімейному лікарю і вам особисто", - сказав він.

Коронавірус в Україні: новини

За даними МОЗ, в Україні з початку пандемії на COVID-19 захворіли 583 тис. 510 осіб, померли 10 тис. 369. Станом на ранок, 19 листопада, було зафіксовано черговий антирекорд за кількістю нових хворих за добу - 13 тис. 357 осіб.

Коронавірус: важливо знати кожному

  1. Симптоми коронавірусу по днях, перебіг хвороби
  2. Чи хворіють діти коронавірусом, які при цьому у них симптоми
  3. Яка температура тіла найчастіше при коронавірусі
  4. Симптом запалення легенів при коронавірусі
  5. Зник нюх - вірний симптом коронавірусу