Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарній лікар України Віктор Ляшко заявив, що працівники українських лабораторій щотижня вже проводять по 50-60 тисяч тестувань на коронавірус.

Про це Ляшко написав на своїй сторінці у Facebook.

Читайте такожСпалах COVID-19 на Буковині: одразу троє міністрів їдуть в регіон з перевіркою

Відео дня

Він відзначив роботу працівників українських вірусологічних лабораторій.

«Працівники, які вже третій місяць без вихідних з ненормованим робочим графіком віддано роблять свою роботу. Роботу, яка не помітна для більшості, але без якої не можливо зупинити епідемію. Роботу, технологічний процес якої не розуміють, але справно критикують ті, хто навіть і не був у цих лабораторіях. Саме в ці нелегкі часи просто хочеться сказати: «Дякую». На ваших плечах лежить дуже відповідальне завдання», - написав Ляшко.

Головний санлікар зауважив, що велике навантаження змушує працювати лабораторії майже цілодобово сім днів на тиждень.

Ляшко повідомив, що за вчора вірусологічні лабораторії опрацювали 9 тисяч 361 зразок методом полімеразної ланцюгової реакції.

«Це найбільша кількість досліджень за добу, проведена з початку епідемії. Ще місяць тому нас називали брехунами, коли ми говорили про спроможність вивести наші лабораторні потужності на 80 тис. досліджень на тиждень. Сьогодні ми вже на рівні 50-60 тис.», - заявив він.

Головний санлікар зазначив, що 20 травня було опубліковано новий алгоритм, який розширить кількість тестувань на коронавірус завдяки запровадженню методу імуноферментного аналізу.

«Але дуже хочеться, щоб навантаження на лабораторії зменшувалось щодня. Для цього треба так мало - виконувати прості рекомендації під час карантину», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, в Україні станом на ранок 21 травня зареєстровано 19 706 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 579 летальних, 6 227 пацієнтів одужали. За добу зафіксовано 476 нових випадків захворювання.

Читайте також: