Вакцину випробують на понад 4 тисячах українцях / фото REUTERS

Як тільки матеріалів для проведення тестування вакцини проти коронавірусу буде достатньо і вони підтвердять свою безпеку для дослідження в Україні, то до випробовування залучать 4,2 тис. українських добровольців.

Про це сказала директор Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Думенко в ефірі ток-шоу "Право на владу" 15 жовтня, передає ТСН.

За її словами, вакцина - це найдешевший і найефективніший метод подолання будь-якої епідемії. Вже сьогодні 25 інфекцій світу, окрім COVID-19, долаються завдяки щепленням.

Відео дня

"Наші найближчі очікування отримати вакцину і вилікуватися одразу всім або напрацювати необхідну кількість імунізованих громадян нашого суспільства, але на сьогодні ми перебуваємо в середовищі, коли очікувати вакцини з доведеною ефективністю, які пройшли стандартних три фази, раніше 2021 року не доводиться. Ми отримали першу заявку минулого тижня на проведення дослідження третьої фази європейського виробника і сьогодні ми працюємо над експертизою цих матеріалів. Якщо матеріали будуть в достатньому обсязі і підтвердять безпеку проведення цього дослідження в Україні, то 4,2 тис. українських добровольців зможуть взяти участь у цьому проєкті. Коли це відбудеться? Нам би хотілось, щоб якнайшвидше", - зазначила Думенко.

Вона додала, що добровольці зможуть звернутися до реєстру клінічних досліджень, де є повна інформація про всі дослідження.

Читайте такожГолова МОЗ пояснив, чи купуватиме Україна російську вакцину від COVID-19

"Тільки-но буде отримане схвалення, а це відбувається наказом Міністерства охорони здоров'я, одразу вся інформація про клінічне дослідження стає доступною. У цьому дослідженні розглядаються клінічні центри з відповідальними дослідниками таких міст: кілька центрів у Києві, кілька центрів у Вінниці, Львові, Івано-Франківську. Я думаю, що це будуть найближчі точки регіону, але ми очікуємо приходу більшої кількості клінічних досліджень в Україну, оскільки українські дослідники є відомими на міжнародному ринку спеціалістами з проведення клінічних досліджень", - резюмувала Думенко.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів, що в одній із лікарень Вінниці тримали кошти, отриманні на лікування коронавірусу, на рахунку. Водночас змушували пацієнтів закуповувати ліки самих.

Коронавірус в Україні: новини