Ілюстрація / REUTERS

З 25 тисяч ліжок для пацієнтів з COVID-19 у лікарнях «першої хвилі» зайнято лише 4 тисячі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

“У нас є медзаклади «першої хвилі», які готові прийняти 25 тисяч хворих. Сьогодні зайнято лише 4 тисячі ліжок. Заклади «другої хвилі» підготували 10 тисяч ліжок, з них у західних регіонах України - близько тисячі”, - сказав він.

Відео дня

Також Ляшко нагадав, що до 31 липня діють обмеження, визначені урядовою постановою про адаптивний карантин.

Читайте такожВ Україні середня кількість позитивних результатів тестування на коронавірус вища, ніж у Європі - ВООЗ

«Він передбачає 4 індикатори, і якщо хоч якась область перевищить хоч один із чотирьох індикаторів впродовж трьох днів, то головний державний санітарний лікар області ініціює розгляд на засіданні обласної комісії з техногенно-екологічної безпеки питання про жорсткіші карантинні заходи. Уряд може долучитися до ситуації, якщо буде різке зростання захворюваності і загроза, що система охорони здоров’я не впорається з великим надходженням хворих», - сказав Ляшко.

Крім того, головний санлікар нагадав, що у разі, якщо в тій чи іншій області заповненість ліжок у медзакладах «першої хвилі» сягне 50%, то керівництво повинно буде готувати заклади «другої хвилі». В таких закладах буде заборонено робити планові операції, будуть звільняти ліжка в терапевтичних відділеннях та у реанімаціях. У разі досягнення 75% заповненості ліжок, лікарні «другої хвилі» мають звертатися до МОЗ і Національної служби здоров’я щодо укладення контрактів на фінансування медичної допомоги пацієнтам з коронавірусом.

Також він додав, що за такою схемою вже підготовлено 11 тисяч ліжок в усіх регіонах України.

Як повідомляв УНІАН, в Україні з початку пандемії лабораторно підтверджено 49 тис. 43 випадки COVID-19, з них 1 262 тис. летальних, 21 тис. 703 пацієнта одужали. За добу зафіксовано 543 нових випадки.