Ілюстрація REUTERS

Президент Володимир Зеленський наголошує, що якщо завтра Україна повернеться до звичного ритму життя, це потенційно плюс 120 тисяч смертей до кінця року.

Читайте такожПом'якшення карантину: в Україні відзавтра дозволять проведення планових операційПро це йдеться у його відеозверненні.

Зеленський побажав українцям терпіння "дотримуватись карантину та дочекатися безпечної обстановки".

Відео дня

"Подивіться на статистику країн, де або не запроваджували карантинні заходи, або зробили їх м’якими. Результат - тисячі смертей та десятки тисяч захворілих щодня. Так, є негативний вплив карантину на економіку. Втрати від нього - болючі. Але потенційні втрати від високої захворюваності та смертності - катастрофічні", - зауважив Зеленський.

Він додав, що, згідно з дослідженнями, повне скасування карантину матиме "шокуючі наслідки".

"Якщо завтра ми повернемось до звичного нам ритму життя, - це потенційно плюс 120 тисяч смертей до кінця року. Саме тому пом’якшення карантину не може бути передчасним. Воно поетапне, і перше пом’якшення відбудеться вже скоро, 11 травня. Будуть відкриті, зокрема парки, сквери, салони краси, літні майданчики кафе та ресторанів", - зауважив Зеленський.

За його словами, актуальна наразі статистика "дає нам надію на майбутнє".

"Проте ситуація могла би бути іншою. Ми могли мати не 12, а 200 тисяч захворілих. Є дві причини, чому вдалось уникнути критичного сценарію. Перша причина - це вчасно вжиті заходи. Жорсткі, але, як показав час, - правильні. Друга причина - це заслуга наших українських лікарів. Їх професійність, мужність та самовідданість на передовій боротьби з коронавірусом", - сказав глава держави.

Раніше УНІАН повідомляв, що Кабінет міністрів 4 травня ухвалив рішення про продовження карантину до 22 травня

Читайте також: