Тарас Жиравецький розповів про повторне інфікування коронавірусом / фото REUTERS

Коронавірус після того, як ви перехворіли, зникає з організму, який його успішно переборює. Хронічного COVID-19 не буває. Що стосується повторного інфікування, таке можливо, але лише у пацієнтів з імунодефіцитом, або у тих, хто проходить хіміотерапію, або у тих, у кого організм дійсно має якийсь не діагностований імунодефіцит. Але таке буває вкрай рідко.

Читайте такожМедик розповіла про небезпеку одночасного зараження коронавірусом і грипом

Про це розповів лікар Тарас Жиравецький на своєму каналі YouTube.

Також лікар розповів, що не можна робити після того, як ви перехворіли на коронавірус:

  • 1. Зупиніть всі фізичні навантаження. Тут маються на увазі активні заняття спортом. Поспішати відновити свою форму після COVID-19 не потрібно.

"До місяця часу просто гуляйте, ходіть пішки і максимально зменшуйте навантаження... Ви будете відчувати пітливість (особливо ті, у кого було ураження легенів), задишку, перебої в роботі серця і тахікардію", - закликав лікар.

  • 2. Не ходіть в сауну.
  • 3. Виключіть алкоголь. Адже і так у багатьох людей будуть високі печінкові проби через прийом різних ліків. Краще відновіть організм гепатопротекторами.
  • 4. Контролюйте роботу нирок - рівень креатиніну, сечовини і сечової кислоти. Не у всіх пацієнтів цей орган уражається при коронавірусі, але в деяких випадках таке можливо. Дотримуйтеся дієти, пийте багато води і приймайте препарати для зниження сечової кислоти.
  • 5. Робота легенів після коронавірусу. У більшості пацієнтів цей орган повністю відновлюється, але може бути рубцювання (фіброз). Але і це не означає критичної ситуації в майбутньому. Після COVID-19 можна приймати невеликі дози стероїдних гормонів (обов'язково за призначенням лікаря).
  • 6. Не займайтеся самолікуванням.
  • 7. Можна приймати невелику дозу антибактеріального препарату для контролю C-реактивного білка (англ. C-reactive protein, CRP). Якщо цей показник не в нормі.
  • 8. Проблеми з серцем і венами. Будьте на контролі у кардіолога. Якщо є підозра на інфаркт, здайте аналіз крові на тропонін, зробіть ЕКГ, при необхідності зробіть ехокардіографію (якщо були складнощі з клапанами серця). Що стосується проблем з венами, порадьтеся з судинним хірургом, щоб виключити утворення тромбів.

Наостанок лікар додав про важливість моральної підтримки з боку лікарів і родичів пацієнта. І не приступайте відразу до роботи, відлежіться тиждень, а краще два.

Коронавірус в Україні: що важливо знати